Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

OptiCept - Hållbart är bara förnamnet

Zazz Energys logga

OptiCept - Hållbart är bara förnamnet

Datum: 25 februari 2022

Sällan blir det väl så rätt att prata hållbarhet som när man pratar om OptiCept, som just nu står i process att byta lista, från Nasdaq First North Growth Market, där man funnits sedan maj 2020, till Nasdaqs huvudlista. Bolaget finns sedan en tid tillbaka också i vår tillväxtportfölj.

Så vad är det då som gör OptiCept synonymt med hållbarhet? Jo, bolaget har tagit fram en teknologi för livsmedels- och växtindustrin (blommor) som inte bara möjliggör en förlängd hållbarhet för slutprodukten, utan även möjliggör en ökad extraktion, vilket minskar mängden avfall.

Johan Möllerström, VD

Johan Möllerström, VD

Med ökad hållbarhet menas att en producent av till exempel snittblommor kan förlänga livslängden på blommorna då de levereras i bukett ut till butikerna och slutkunderna. Dessutom minskar man behovet av den mängd vatten blommorna behöver för att överleva packning och leverans och fortfarande vara fräsch då de når kunderna. Detta är också bra för miljön, bland annat för att man kan kosta på sig långsammare men miljövänligare fraktmetoder

Tester har visat att blommor behandlade med OptiCepts OptiBoost teknologi kan öka livslängden på snittblommor med så mycket som 50 procent, mätt från det att de når slutkunden. Blommorna håller sig vackra och fräscha längre, så producenter och försäljare slipper kasta blommor som hinner bli dåliga innan de säljs, vilket minskar svinnet och ökar försäljningsintäkterna.

Bild på växt-teknologi och instrument

Med hjälp av OptiBoost teknologin impregneras de plockade blommornas stjälkar och löv med naturliga ingredienser så att dom helt enkelt får sig en energikick att överleva längre på. Men teknologin kan även användas på unga plantor innan de sätts, så att de snabbare växer sig vackra. Detta minskar även blommans vattenförbrukning och risken för röta. I slutet av artikeln hittar du en lista på affärer och ordrar OptiCept har hunnit göra bara i år.

Med ökad extraktion menas att en producent av till exempel olivolja, vin eller juice kan krama ur mer fruktjuice ur råvaran. Med teknologin för till exempel oliveCept som, precis som namnet indikerar, används för att utvinna olivolja, kan man öka mängden olja med 15 procent och förbättra kvaliteten (färg, smak, konsistens, etc.) med 30 procent, samtidigt som hela processtiden kan kortas med 50 procent. Det är ju fantastiska siffror som borde intressera vilken olivoljeproducent som helst, var än i världen denna befinner sig. Och mycket riktigt, OptiCept tecknade nyligen en genombrottsorder för olivolja i Kina. (Se mer i listan nedan.)

Bild på mat-teknologi och instrument

Med juiceCept kan man öka mängden utpressad juice med 20 procent, och med juiceCept+ kan man öka livslängden på slutprodukten med närmare 2 veckor. OptiCept har, eller håller på att också utveckla processer för andra produkter som, vin, mjölk, plantbaserad mjölk, torkad frukt o bär, och även öl. Eftersom jag just inte behöver begripa detta snor jag några ord från bolagets webbsida för att beskriva dessa:

The CEPT® platform is a high voltage generator combined with treatment chambers. The technology is primarily used within food production to increase extraction and extend sustainability.Short-term high voltage pulses (PEF) shatters the cell membrane and kills unwanted microorganisms.

OptiCept är baserat i Lund, där det bildades som ett resultat av 20 års forskning på Lunds universitet. Idag har man cirka 35 anställda varvar nästan hälften är involverade med forskning och utveckling av anläggningarna.

Anton Martinsson, Safe Return

Anton Martinsson, Safe Return

Så här Så här tycker vår rådgivare, Anton Martinsson, om OptiCept:

“Ännu så länge har OptiCept mest tecknat utvärderingsavtal, men bolaget har gjort stora genombrott på flera marknader för olivolja, som Kina, Tunisien och Frankrike. För snittblommor har bolaget presenterat fantastiskt fina resultat från utvärderingar bland andra Dagab och ICA.

Men efter alla utvärderingsavtal börjar nu marknaden förvänta sig mera. Jag ser en möjlighet för stora potentiella ordrar i bland annat Spanien för Olivecept. Med tanke på att OptiCept har ett mycket brett kontaktnät och för samtal med många av de största producenterna inom blomindustrin, ser jag stora möjligheter till att ett internationellt genombrott kommer.”

Vi hoppas få till en intervju med bolagets ledning inom en nära framtid.

Nyheter och affärer för OptiCept, sedan i julas:

  • 2022-02-21: OptiCept Technologies: Delresultat från utvärdering av OptiBoost bättre än förväntat
  • 2022-02-04: Positiva resultat för OptiCept Technologies kommersiella utvärdering av wineCEPT
  • 2022-01-31: Red Lands Roses tar nästa steg med OptiBoost - väljer att installera en maskin i Kenya
  • 2022-01-28: Första installationen av OptiBoost i Sydamerika - OptiCept tecknar ytterligare avtal för behandling av rosor
  • 2022-01-25: OptiCept Technologies behandling av sticklingar visar på signifikanta förbättringar för Eukalyptus
  • 2022-01-21: OptiCept Technologies tecknar order för 2 oliveCEPT i Grekland
  • 2022-01-13: OptiCept Technologies beslutar om listbyte till reglerad marknad
  • 2022-01-10: Genombrott för OptiCept i Kina – tecknar säljorder för oliveCEPT värd 1,7 MSEK
  • 2021-12-25:OptiCept Technologies tecknar avtal med Porta Nova, en av världens bästa rosodlare
Överblick av Q4 på OptiCept

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.