Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Börshajen

en bild på dollar och en bild på en haj

Börshajen

Datum: 9 mars 2022

Jag måste få berätta om en ny bok jag köpte och läste häromdagen. Helt klart är detta en av de bättre böcker jag läst jag kan rekommendera dig att köpa, men kanske inte nödvändigtvis att läsa. Så vad grundar jag den underliggande rekommendationen på? Jo, om jag får gissa så är du som läsare av vår blogg förmodligen även kund hos oss, och då förmodligen även relativ väl stadd vid kassa med en god hum om fördelarna med sparande och aktiemarknadens funktion.

Så vad skall du då göra med en nyköpt bok, om inte läsa den? Du skall ge bort den, naturligtvis! Gärna till en yngre person, ett barn eller barnbarn eller någon annan som du vill visa omtanke. Boken jag pratar om heter “Haja Börsen” och är skriven av Andra Farhad och Frida Söderlund.

Andra Farhad

Andra Farhad

Andra Farhad hoppas jag du även känner till som “Börshajen”, den unga smarta tjejen som driver sajten Börshajen och Börshajen Academy.

Annons som beskriver att man kan snacka med börshajen på instagram och facebook

Andra startade Börshajen 2016, då var hon 23 år gammal, men hade dessförinnan hunnit tjäna sin första miljon på börsen redan som 21-åring. Sedan dess har hon också blivit tilldelat stipendiet Kompassrosen av självaste kungen, hållit föreläsningar på Globen, och fått flera utmärkelser som både superkommunikatör och ung supertalang. Inte illa sprunget av en förortstjej från Fittja, som startade med en första investering på några tusen kronor i SSAB, då hon var 15 år gammal (för vilket hon behövde förfalska föräldrarnas namnteckning.)

För min del greps jag främst av bokens inledande tredjedel (cirka) som handlade mycket om hur Andra kom igång med sitt sparande, vilka drivkrafter hon hade och vilka motstånd hon mötte. Inledningsvis handlar boken också mycket om hur man som ung bör planera och sköta sin vardagsekonomi. Smarta, enkla råd utan moralpredikningar, vänligt och välmenande, och väldigt inspirerande och välskrivet, om allt från inköpslistor till bostadsköp.

Boken glider därefter alltmer in i att förmedla ett faktiskt lärande om aktier och aktiemarknaden. För de av oss som redan läst en och annan bok på ämnet, tillför väl detta inte så mycket nytt, annat än att det är fortsatt välskriven och inspirerad läsning. Men väldigt heltäckande är det, så trots att du redan tror dig kunna mycket av det som förmedlas kan boken vara värd att ha till hands då minnet behöver fräschas upp.

Ett kul genomgående tema eller röd tråd i boken är en lång lista “sparhacks” som dyker upp då och då, med smarta tips om hur vi alla kan leva mer ekonomiskt och sparsamt, och som knyter an till just det boken lär ut i varje sektion.

Brickor med bokstäver där det står tips och tricks som ligger på ett skrivbord med en penna och airpods

Här finns det definitivt många saker att lära och små guldkorn att lägga på minnet och anamma.

Jag vill säga något om bokens avslutning också. Spoiler alert! Jag förväntade mig att boken var slut med en sista lista sparhacks, när jag vände ännu en sida i min Kindle reader, och omedelbart blev medryckt tillbaka till Hovet 2018, där Andra är på väg att möta publikens jubel för första gången.

Färggranna människosiluetter som jublar med händerna i luften

Riktigt spännande och bra berättat, som om det var på väg att ske här och nu. Jag blev rörd och fick rysningar. Dessutom knöt dessa sista sidor an på ett bra sätt till bokens inledning och starten på Andras resa.

Jag hoppas verkligen att många unga människor skall komma att finna inspiration i Andras berättelse. Bra Jobbat!!!

En emoji som gör tummen upp där det står Like

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.