Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Välkommen tillbaka

bilkö

Välkommen tillbaka

Datum: 19 augusti 2022

Jaha ja, de va de de . . .

Sommaren - eller i vart fall semestern - är över för de flesta och vi befinner oss tillbaka “in the grind”. Vädret var väl tämligen normalt, svenskt: lagom med regn, lagom med sol och lagom med gnäll beträffande båda. Inte för att jag själv märkte av det så mycket då jag mest satt vid datorn och skrev på en skoluppsats.

Men på tal om klimatet, så har ju även debattklimatet i riket stegrats något inför den kommande valrörelsen, där parterna skyller på varandra och omständigheterna beträffande det mesta. För att summera: det röda laget förefaller åberopa force majeure och skyller på Putin, putineffekter och putinpriser, medans det blå laget påstår sig ha “sett allt komma” och helt enkelt bara skyller på det röda laget.

force major

Dock, oberoende av vem som har rätt och vem som vinner (vilket inte nödvändigtvis är samma sak), och vilket epitet man än ger effekterna och priserna lär vi få leva med en turbulentare och dyrare omvärld ett bra tag. Men för att hålla resonemanget till det någorlunda kortsiktiga perspektivet och titta på vad som gäller just nu:

I Sverige är börsen ned cirka 16 procent sedan årsskiftet, vilket är något mer än i övriga Europa och USA. Men så brukar det vara vid börsnedgångar. Sverige är en volatil marknad och skakar man mattan kommer det att fladdra mest ute i fransarna. Det har vi redan vant oss vid över flera decennier, så inget nytt där.

matta

Men det kan också betyda att vi kan få se en starkare utveckling i Sverige än andra större marknader, skulle saker och ting lugna ner sig något. Senaste veckan ingav vissa förhoppningar.

Utan att jag ger mig in på några tekniska definitioner av vad som exakt mäts, landade de senaste inflationssiffrorna i såväl Sverige som USA på dryga 8 procent. I bägge fallen något lägre än förväntat och en nedgång sedan föregående mätningar, vilket gav lite luft under vingarna till en pressad aktiemarknad. I USA understöddes också KPI-siffrorna av efterföljande PPI-siffror, som även de var något bättre (lägre) än förväntat. Finns det liv, finns det hopp, och våra förvaltare är försiktigt optimistiska inför hösten.

inflation

Emellertid är de inhemska problemen många: elpriserna i södra Sverige är rekordhöga trots att vi är mitt i högsommarvärmen och årstakten för prisökningarna på mat ligger fortsatt på dryga 13 procent. Vet i tusan hur det kommer att sluta och vad vi kan komma att ha råd med att sätta på julbordet i år.


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.