Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Alleima, köpvärt på börsen?

Gul skylt där det står order samt chaos

Alleima, köpvärt på börsen?

Datum: 16 september 2022

Det händer mycket i världen just nu, men det mesta av det får vi lämna därhän, eftersom det inte är denna bloggs syfte att lämna politiska kommentarer eller andra makro-politiska åsikter. Här försöker vi förhålla oss till bolagssverige och bara komma in på makro-politik då det kommer i direkt kontakt med bolagen vi skriver om. I övrigt strävar vi enbart efter att hålla lättsam men seriös kontakt med våra kunder. Så nog om det.

Alleima logotyp

Ett nytt spännande bolag där det kan vara köpläge just nu är Alleima, avknoppat från Sandvik häromveckan. Alleima är ett specialstålföretag, som inte riktigt passade in i Sandviks portfölj och därför knoppades av till samtliga ägare av aktier i Sandvik. Samtidigt introducerades bolaget också på börsen, där den omedelbart utsattes för ett säljtryck, eftersom många av ägarna är (eller var) stora fonder som inte får eller vill äga aktier i mindre bolag.

Nu har det gått ca två veckor sedan dess och det förefaller som om kursen tagit tillbaka lite av den initiala förväntade nedgången och nu letar efter en chans att stabilisera sig runt 40 kronor per aktie. Samtidigt börjar nu också ett antal mäklare och analytiker bevaka aktien och sätta riktkurser som är betydligt högre än nuvarande kurs.

Ett diagram

Till exempel så anger Danske Bank riktkursen till 70 kronor, medan SEB nöjer sig med riktkursen 48 kronor. Så lite spretigt, så här inledningsvis. Men även en uppgång på åtta kronor från nuvarande nivå på 40 kr innebär en procentuell ökning om 20 procent. Andra aktörer med riktkurser på cirka 50 kronor inkluderar Ålandsbanken och Bank of America.

Vår rådgivare, Per Lindström, är också försiktigt optimistisk beträffande den fortsatta utvecklingen. Så här säger Per:

“Alleima tillverkar och levererar specialstål med mycket högt förädlingsvärde, till bland annat kemisk och petrokemisk industri och som sådan är man visserligen en nischaktör, men också ett mycket stabilt bolag i stålsektorn. Just nu rekommenderar jag viss försiktighet beroende på konjunkturläget, men en värdering på cirka 40 kronor implicerar mycket låga värderingsmultiplar relativt bolagets ekonomi och framtidsutsikter, så uppgångspotential kan finnas även i det omedelbara perspektivet i takt med att fler aktörer upptäcker bolaget.”

Per Lindström

Vill du veta mera om Alleima, eller bara prata börs och konjunktur i största allmänhet,
kan du slå Per en signal på: 08-510 661 48


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.