Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Det ser ljust ut för Exeger

Närbild av en kvinna med hörlurar

Det ser ljust ut för Exeger

Datum: 28 april 2023

På temat “fint besök” hade vi på Safe Return det stora nöjet att den 15 mars ha Giovanni Fili, VD för Exeger, på online besök via Teams. Giovanni höll en 45 minuters presentation om Exeger och om vad som var på gång beträffande nya produkter, samarbetspartners, fabriksbyggnader och en eventuell börsintroduktion.

Själv tycker jag att föreläsningen var mycket lyckad och att Giovanni gav svar på de frågor jag hade angående Exegers framtidspotential och hur marknaden nu värderade bolaget. Förhoppningsvis tyckte även de övriga drygt 130 åhörarna - nytt publikrekord för våra gästföreläsningar - detsamma. För att ta det från början:

Giovanni Fili

Giovanni Fili

Exeger tillverkar världens enda fullt kustomiserbara solcell, vilken marknadsförs under varumärket Powerfoyle, och som kan inkorporeras i en rad andra produkter, som ett så kallat “ingredient brand”. Som sådant är Powerfoyle kustomiserbart enligt en rad olika parametrar såsom dimension och form, flexibilitet, och textur och färg.

Då Powerfoil kan alstra energi ur såväl solljus som inomhusbelysning har Exeger valt att dela in produktapplikationerna i två verksamhetsområden: Indoor och Hybrid. Inom Hybrid finns det redan idag ett antal olika produkter ute på butikshyllorna. Till exempel finns det laddningsbara hörlurar från såväl Urbanista som Adidas, där huvudbandet mellan lurarna är täckt av Powerfoyle, vilket gör att lurarna inte behöver laddas via USB kabel. På ungefär samma sätt fungerar cykelhjälmen från Poc och hundselen från Spåra.

Svart cykelhjälm

Men trots att ovanstående produkter är alldeles förträffliga energi- och miljösparare är det nog under segmentet Indoor som den stora tillväxten kommer att ske. Här har samarbetspartnerna ännu inga produkter färdiga att lansera, men mycket är på gång med inriktning på konsument såväl som halvledarindustri. Bland företag man för närvarande samarbetar med på industrisidan kan bland annat nämnas Qualcomm, Semtech och NGK Insulators, men den kompletta listan är längre än så.

På konsumentsidan samarbetar man med två av världens största leverantörer av fjärrkontroller, vilka i sin tur levererar kontroller till i stort sett samtliga världens tillverkare av mediamottagare, tv apparater, etc. I detta fall kan fjärrkontrollens batteri elimineras genom att man istället klär fjärrkontrollen med Powerfoyle. För detta fick man så sent som för någon månad sedan stor uppmärksamhet som en av årets mest innovativa produkter, på den stora CES-mässan för konsumentelektronik, som hålls i Las Vegas varje år.

Elektronisk utrustning som laddas under en lampa

Sist men inte minst berättade Giovanni om samarbetet med SES-imagotag, som är världens ledande leverantör av elektronisk och digital butiksskyltning. I dagsläget behöver alla dessa små skyltar någon form av batterilösning, och med tanke på att SES-imagotag redan idag har cirka 350 miljoner skyltar monterade (vilket är cirka 50% av marknaden) är det många skyltar som kan behöva bytas ut mot det billigare och miljövänligare alternativ som Powerfoyle erbjuder. Men det stoppar inte där. Även denna marknad är under snabb tillväxt mot ett potentiellt mål (enligt SES-imagotag) om 10 miljarder skyltar.

Översikt över en fabrik

För att lyckas leverera på alla dessa samarbeten behövs det tillverkningskapacitet. Med anledning av det är Exeger nu på väg att uppföra en andra fabrik i Stockholmsområdet. Dels för att säkerställa att man har kapaciteten för de volymer som krävs men även för att skapa redundans i händelse av eventuella produktionsstopp i någon fabrik. Men för detta krävs det också kapital att täcka investeringskostnaderna. Under det senaste året har Exeger därför tagit in cirka 740 miljoner kronor, via ett antal riktade emissioner, från bland annat Coeli och SEB investment management. Detta har pressat ner aktiekursen något under den senaste tiden, vilket drivits på ytterligare av att en av de allra tidigaste större investerarna valt att minska på sitt innehav och ta hem lite vinster.

Inomhus en fabrik

Innan Giovanni avslutade sin presentation var det naturligtvis oundvikligt att han också fick en fråga om en när en börsintroduktion kan tänkas ske. På detta svarade han att han inte visste med bestämdhet och att mycket berodde på det allmänna börsklimatet, men också att Exeger just nu även arbetade hårt på att göra sig börsfähigt, vilket han räknade med skulle uppnås inom detta år.

Som en liten avrundning på denna artikel frågade jag en av Exegers allra första investerare, Tomas Björklund, om hur han såg på Exegers utveckling så här långt och framtidspotential beträffande aktiekursen:

”Jag var med från starten i bolaget 2009 och har hela tiden sett en enorm potential i den unika teknologi som man utvecklat i bolaget. Den potentialen håller nu på att förverkligas i och med att man nu efter covid slutit avtal med stora kunder och dessutom fått in finansiering för att kunna leverera stora volymer. Jag syftar då på avtalen beträffande fjärrkontroller och prismärkning.

Fyra olika kontroller

Under covid var man hänvisad till att jobba med ingenjörsteam i Sverige som representerade produkter med mindre volym men nu har världen öppnat upp igen och Exeger kan nu bearbeta de prioriterade kunder som man identifierade innan pandemin. Många fler lanseringar med ledande företag inom sina respektive nischer kommer att följa men vi får räkna med att det dröjer 12–18 månader innan respektive produkt är ute på marknaden. 

Under 2023 så kommer leveranser till SES-Imagotag att starta och under nästa år så räknar jag med att försäljningen stiger kraftigt till över miljarden på enbart det kontraktet och fjärrkontrollerna som då kommer att ha nått ut på marknaden.

Företaget gjorde nyligen två riktade emissioner på totalt 520 mkr till kurs 110 kr/aktie. Företaget har med andra ord pengar tillgängligt för att förverkliga sin strategiska plan och att då kunna köpa aktien under den kurs som de professionella placerarna betalt betraktar jag som ett ypperligt köptillfälle. Aktien handlas idag till ca 80 kr/aktie.”

Vy av en stad med texten EXEGER

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.