Möt ljuset med Exeger
Datum: 12 juni 2020
I samband med att jag skrivit och presenterat vår Private Equity portfölj vill jag även få skriva några rader om ytterligare ett av bolagen i portföljen, nämligen Exeger. Exeger är ännu så länge ett onoterat bolag, men viss handel förekommer via den norska investmentbanken Pareto Securities. I skrivande stund var sista avslut för aktien på 117 kronor.
Vi kom först i kontakt med bolaget via några av våra kunder för ett antal år sedan, och efter att våra rådgivare Anders Lindström och Torbjörn Kullgren sett styrkan i bolaget har vi fortsatt att rekommendera det bland våra kunder och som sagt även införlivat det i vår Private Equity portfölj.
De kunder som var snabba på betet, redan 2016, har sett kursen drygt fyrdubblas från dåvarande 25:50 kr till nuvarande ca. 117 kr, vilket också motsvarar den värderingsökning som tillkommit då andra externa investerare gjort större investeringar i bolaget. För Private Equity portföljen har vi ett inköpspris på ca 41:60 kr per aktie.
Senast våren 2019 investerade bland annat AMF och Softbank sammantaget ca. 400 miljoner SEK i bolaget till en total värdering mellan 4 – 4,5 miljarder SEK. I samband med dessa investeringar lät Softbank göra en stor undersökning som indikerade att Exeger låg fem till sju år före närmaste konkurrent om någon ens någonsin skulle komma ikapp.
Det sagt, bolaget är dock som sagt olistat vilket gör genomlysningen och värderingen lite mer osäker. Inte minst gäller det den omedelbara aktiekursen eftersom handeln är tunn och Pareto även vill kunna “skära emellan” och tjäna lite på sin roll som market maker för aktien.
Så vad är det då Exeger gör så bra? Ja, framförallt handlar det om produkten Powerfoyle, med vilken användaren kan “skörda” ljusenergi och omvandla detta till elektricitet att driva diverse elektronisk utrustning. Något man själva vill benämna som artificiell fotosyntes.
Powerfoyle är således en spjutspetsprodukt i den senaste generationens solcells teknologi, och precis som namnet indikerar är produkten i sin enklaste form en tunn folie som kan böjas och formas runt andra produkter.
Det gör den inte bara lämplig för att ladda hårda, plana produkter som telefoner och datorer, utan den funkar även för ojämnt formade produkter med håligheter och annan så kallad “wearable technology”. Idag framhåller man särskilt personliga produkter som hörlurar och cykelhjälmar.
Exeger har samarbetat med ABB sedan 2018, i vilket bland annat ingått att ABB uppgraderat Exegers fabrik i Stockholm med fler robotar och automationslösningar. Men i mitten av november 2019 skrev Dagens Industri att Exeger och ABB tillsammans skall bygga en storskalig fabrik för tillverkning av printade solceller. Detta förväntas bli ett miljardprojekt vilket skall öka kapaciteten minst 10-fallt.
Slutligen, så här listar vår rådgivare Torbjörn Kullgren styrkan med Exeger och Powerfoyle:
- Exeger sägs göra de effektivaste solcellerna för inomhusbruk och annan svagare belysning.
- De är inte lika beroende av en optimal ljusvinkel som kiselceller.
- En fabrik för tillverkning av Exegers solceller kostar en bråkdel att bygga av vad en kiselcellsfabrik kostar.
- Powerfoyle kan ges i stort sett vilken form och färg som helst och kan till och med screentryckas.
- Powerfoyle är inte giftigt och kräver inget giftigt i tillverkningsprocessen, och produkten innehåller heller inga andra dyra eller sällsynta material.
I och med att produkten är billig att tillverka och att bolaget verkar få igenom att det flashas att värdprodukterna innehåller Exegers celler (dvs Powerfoyle) så blir marginalerna mycket goda när ordrarna omsätts i tillverkning. En LJUS framtid, således, för Exeger.
Thomas Stridsman Sjövy
Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se