Om att kyssa grodor
Datum: 30 juni 2023
För några veckor sedan fick jag vid separata tillfällen möjlighet att sitta ner med två mycket framgångsrika entreprenörer som numera ägnar en stor del av sin tid till att hitta och hjälpa såväl startupföretag som potentiella såddinvesterare. Var och en på sitt sätt. Tomas Björklund och Björn Larsson (som nyligen även intervjuades av DI Digital.).
I princip ställde jag upp samma två frågeställningar till dem båda:
-
Hur kan en relativt förmögen privatperson gå till väga för att hitta startups och börja med så kallade såddinvesteringar?
- Hur bör en startup leta och marknadsföra sig till potentiella såddinvesterare?
I denna inledande artikel fokuserar vi på Tomas erfarenheter och praktiska lärdomar som såddinvesterare. Ytterligare en intervju kommer efter semestern där Björn även berättar mer om vad en entreprenör, med ett startupbolag, kan göra för att attrahera externt kapital.
Tomas Björklund är nog välkänd bland de flesta av våra kunder och bloggläsare, inte minst för hans tidiga engagemang i Exeger, som ju finns i många kunders portföljer. Dom av oss som varit med ett tag kommer säkert också ihåg Tomas som en av grundarna av mäklarfirman Matteus.
Tomas, låt oss börja med det vi alla är nyfikna på, kan du berätta om din resa med Exeger, hur fann du dem och hur har relationen utvecklats?
Jag fann dem efter att jag investerat i en restaurang, där fanns det en kille som gick på handels, som arbetade extra med att summera ihop kassor och liknande. Det var Giovanni Fili, den blivande VDn för Exeger. Några år senare sökte han upp mig, berättade att han skulle starta Exeger och frågade om jag ville vara med.
Jag gillade idén som började med ett patent på transparenta solceller. Dessutom har Exeger hela världen som marknad. Generellt gäller att om idén eller marknaden är för liten kan det vara svårt för mindre företag att nå ut och få kunder. Som investerare behöver man se att det finns tillräcklig höjd redan från början.
Ok, så du var redan igång som såddinvesterare. Som sådan arbetar du efter någon checklista då du jagar bolag?
Jag jagar inte utan jag är främst vetenskapsintresserad. Sedan vet jag hur svårt det är att lyckas så det är en lång väg till att jag verkligen investerar, eller så investerar jag väldigt lite, så jag kan följa bolaget och ta del av information, och så kanske det går åt rätt håll och då kan jag gå in lite större.
Någon checklista har jag inte, men jag vill se bra management och jag vill gärna följa management ett tag innan jag investerar för att se vad de går för. En startup bör också ha en bra styrelse som kan utmana entreprenören och sätta dennes planer på prov, till skillnad mot en styrelse bestående av ja-sägare.
Så har vi det här med finansiering. När man kommer igång är alla glada men sedan dyker det alltid upp problem och då gäller det ju att hitta lösningar till omgivningens tryck istället för att springa iväg och låna pengar. Det här stupar väldigt många på. Istället för att lösa problemen försöker man skyla över dem med lånade medel och till slut blir det konkurs, vilket tyvärr är jättevanligt.
Så hur kan man annars komma i kontakt med startupbolag som potentiellt kan vara värda att investera i?
En sak som jag gjorde mer för några år sedan var att gå på möten arrangerade av universiteten vars studenter hade idéer om olika nya företag de ville skapa. Dessutom försökte jag bara deltaga i olika rent sociala sammanhang. Lite fester och liknande. Det händer än idag att jag deltar i sådana här sammanhang och får en chans att träffa begåvade personer i universitetsvärlden.
Förutom att röra sig i universitetsvärlden, känner du till några investerarnätverk för såddinvesteringar eller kan man kanske starta sin egen aktiesparklubb eller liknande?
Jag vet att det finns nätverk men jag har själv inte deltagit i dem. Till en aktiesparklubb tar man ju in medlemmar, och det har väl funnits exempel på framgångsrika sådana. Jag kommer inte ihåg några namn, men det fanns en stor klubb på 80-90 talet, och Jordanfonden kan man väl nästan likna vid någon slags aktiesparklubb också. Där satsar man ju till stor del på startups inom råvarusegmenetet.
Om man tittar på de investeringar du gjort, beror det främst på att bolagen har varit duktiga på att marknadsföra sig själva, sin ide och siffror, eller har det berott på att du själv är så duktig och gammal i gamet att du har förstått vad de har gjort ändå?
Det är ju en kombination. De som får investeringar är ju duktiga på att marknadsföra sig, bygga och göra presentationer. Jag är gärna bollplank till företag även om jag inte längre sätter mig i några styrelser, och jag tar heller aldrig betalt. Då kommer folk gärna och vill prata om olika saker, vilket i sin tur ökar mina möjligheter att hitta det som kan bli riktigt bra.
Det verkar som om du värdesätter den sociala aspekten och att du väldigt gärna vill lära känna bolaget på ett personligt plan?
Ja precis, det är roligt och jag vill gärna satsa på sådant som jag tycker är bra för samhället på något sätt. Jag undviker alkohol, spel och liknande och fokuserar på modern teknologi inom hälsa och hållbarhet, och vill gärna se något nytt, helt enkelt för att det roar mig. Utköp och omstöpning av gammal teknik eller liknande, det är inte riktigt min grej. Därför gillar jag att hålla mig runt högskolor och universitet här i Stockholm, men det går att göra även i andra större universitetsstäder.
Kan du berätta om du har någon misslyckad såddinvestering bakom dig också?
Absolut, håller du på med detta kommer du att ha flera. Ett företag var väldigt tidigt ute med programvara för molnet - det fanns inget moln på den tiden. Det var ett svenskt företag som hade kontor i både Indien och USA. Det jag lärde mig där är att det blir svårt med verksamhet som är utspridd över långa avstånd. Små företag och startups klarar inte att köra management via email eller online möten. Jag förstod att det skulle bli svårt när jag till slut besökte bolagets kontor och satte mig in i hur det fungerade, då såg jag att det här funkar ju inte. Bolaget finns kvar idag men utvecklades aldrig till sin potential. Dom hade en bra och tidig idé men entreprenören måste också vara väldigt driven och skicklig, så hur bra idé man än har, har man inte rätt personal så går det inte.
Du har alltså kysst många grodor, det vill säga investerat i många bolag som inte nådde den rätta intjäningen, men det är fortfarande roligt och rätt vad det är får man kyssa en prins också?
Jo men lite så. Jag brukar tänka som så att jag vill se att en investering i en startup kan bli så stor att den ger 50 till 100 gånger pengarna. Om man hittar något bra, kommer med tidigt och har lite tur kan man få den utvecklingen.
Tack Tomas, för att du tog dig tid till ett mycket lärorikt samtal.
Redaktionen: Då vi rekommenderar eller investerar i unga bolag sätter vi en relation 1:4. Det vill säga vi räknar med att bara var femte investering kommer att generera positivt resultat. För resterande investeringar är det stor risk att hela beloppet går förlorat. Och då gäller våra rekommendationer bolag som trots allt hunnit utvecklas några år, till skillnad från väldigt unga startups, där relationen säkert är 1:9 eller ännu mycket lägre.
Thomas Stridsman Sjövy
Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se