Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

En bild berättar

En bild berättar

En bild berättar

Datum: 5 februari 2020

Adressen är hörnet Östergatan/Bruksgatan, nedre botten, i centrala Malmö. SE Banken har byggnader i varierande stil och ålder runt i stort sett hela kvarteret, men i denna äldre byggnad arbetar bland annat aktiemäklarna, optionshandlarna och konvertibelspecialisterna. De tre männen på bild sysslar främst med optionshandel, på den optionsbörs som skapats bara några år tidigare, som en importerad nymodighet från USA.

Mäklare Per, Safe Return, En bild berättar, Blogg

En bild berättar

Då som nu ansågs det väl lite finare att ha sitt kontor i det hus som mest utstrålar gamla anor och kultur. Därför har även den lokala bankledningen, med Hans Cavalli-Björkman i spetsen sina kontor i denna byggnad. Dock inte på nedre botten. Det hade inte passat sig. I bildens bakgrund skymtar man de draperier som hänger för de fönster som ger utsikt mot höstrusket på Bruksgatan.

Mitt emot mannen med telefonerna, utanför bild, sitter det en fjärde man. Det råkar vara Janne Möller, Malmö FF:s och svenska landslagets legendariske målvakt under 70- och 80-talen. Janne Möller arbetade som konvertibelspecialist. 1979 var Janne med om att ta Malmö FF till finalen i Europacupen, där man förlorade med bara 1–0 mot Nottingham Forest, inför 57 000 åskådare på Olympiastadion i München. Malmö FF:s ordförande under den här tiden hette Hans Cavalli-Björkman. Det var mycket som handlade om Cavalli-Björkman, MFF och SE Banken under den här tiden.

På bordet framför mannen med telefonerna – även det lite utanför bild – står kontorets enda mobiltelefon på laddning. Eller inte, eftersom det inte gick att ha batterierna på konstant laddning utan att förstöra dem. Förhoppningsvis var batterierna oförstörda och laddade, så att den som behövde kunde ta den flera kilo tunga apparaten med sig på lunch för att snabbt komma i kontakt med någon kund om så var tvunget. Förhoppningsvis befann man sig då också någonstans där det fanns täckning i det nya, förbättrade NMT 900 nätet.

Närmast draperierna och fönstren som vetter mot Bruksgatan står det en dator med stor skärm för att skriva ut avräkningsnotor, och längst till höger i bild, bakom mannen med telefonerna, står en teleprinter som med sitt karakteristiska smattrande skriver ut köp- och säljordrar på blå/vit randigt så kallat pyjamaspapper. På bordet mellan de två sittande männen syns en Reuter terminal, komplett med ett tangentbord med ett myller av knappar, och en lista med de vanligaste snabbkommandona upptejpad på sidan av skärmen.

I bokhyllan mellan mannen med telefonerna och den gående mannen med ryggen mot kameran, på hyllans nedersta plan, står det en vit pärm, som förefaller lite större än övriga pärmar till väster. Det är pärmen för Aktiespararnas korrespondenskurs i aktiekunskap. En gång i månaden fick sig den som köpt sig en kurs tillsänt nästa del i kursen, att studera och spara i prydlig ordning i den snygga pärmen. Det sägs att ingen av männen på bild var i behov av denna kurs. Istället använde man det tillsända materialet som underlag för utbildning av övrig bankpersonal. Tro’t den som vill.

Mannen med telefonerna har varit anställd på SE Banken i ungefär två år, och här sitter han nu med en diagonalrandig slips med röda och blå ränder, som han köpt året innan under en semesterresa med dåvarande flickvännen. Ännu är han ovetande om att just slipsen kommer att göra så att denna bild hamnar i tidningen ännu en gång i en nära framtid. Den gången som en del av ett reportage om slipsar, dess betydelse inom näringslivet och vad de signalerar om bäraren. Just den här slipsen har han i alla fall köpt i London.

Det verkar som att mannen med slipsen pratar i två telefoner samtidigt. Det gör han inte i just det här ögonblicket, även om det inte hade varit något ovanligt med det. Just nu låtsat han bara prata för att skapa lite “action” för fotografen, och han har faktiskt lite svårt att hålla sig för skratt på grund av det, trots det annars allvarliga i situationen.

Fotografen har nämligen jäktat dit för att det har skett ännu en börskrasch. Det är eftermiddag fredagen den 13 oktober 1989 och i New York har börsen öppnat med att falla cirka sex procent efter att så sent som måndagen samma vecka ha noterat nya all-time high priser, efter att ha tagit sig tillbaka från den nedgång som skapades av kraschen 87.

Just denna “krasch” blev inte så farlig som befarat, men på den tiden fanns det en ständig skräck för att börserna skulle krascha varje oktober. Just denna “krasch” kom senare att benämnas “black friday” för att passa in i mytologin kring de stora, riktiga krascherna “black monday”, 19 oktober 1987, samt “black thursday”, 24 oktober 1929.

Mannen med slipsen heter Per Lindström. Uppenbarligen har han hunnit vara med om en hel del under sin karriär på finansmarknaden. Idag arbetar Per som en mycket erfaren och uppskattad portföljförvaltare och kundrådgivare här på Safe Return. Ännu i denna dag har han till sin hjälp en nyare men exakt likadan miniräknare som den som skymtar nere till höger i bild.

Per Lindström, Safe Return, börsrum, aktier, miniräknare

En bild berättar

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.