Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Herre jädrar vad fort det gick!

Herre jädrar vad fort det gick!

Herre jädrar vad fort det gick!

Datum: 20 december 2019

Se där! Herre jädrar vad fort det gick! Känns precis som om det var igår jag satt och våndades över hur jag skulle finna material att skriva om i vår nya blogg. Regelbundna inlägg skulle det vara, åtminstone varannan vecka ca 12 inlägg under hösten. Hur tusan skulle det gå till?! Ja, det visade sig att det var ju inga problem. Snarare tvärtom. I stället för att svettas fram krystade ideer fick vi stryka – eller i vart fall senarelägga – många av de bra och spännande ideer som har bubblat fram.

Får jag göra en snabb tillbakablick över de inlägg jag själv är mest nöjd med, gillar jag dels den lilla fördjupade inblicken i orsakerna bakom investmentbolagsrabatten, dels de inlägg där jag fick tillfälle att pusha för andra bra tjänster och produkter som finns därute. Jag kunde, som sagt, just ingenting om investmentbolag då jag började skriva, så jag har verkligen haft stor nytta och glädje av både Marcus Fridells (www.rationalisten.com) “Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag” (Ekerlids förlag), samt av internetsidan ibindex (www.ibindex.se), utvecklad av Johan Hertz på Katujo AB.

Det hade heller aldrig gått att skriva denna blogg utan hjälp och input från mina eminenta kollegor här på Safe Return, av vilka jag har fått förmånen att skriva och berätta om Anders Lindström och Anders Haglund. Den senare nämnde har också, tillsammans med Per Lindström, bidragit med massor av goda ideer och synpunkter kring artiklarnas utformning, i det redaktionsråd vi haft varje onsdag eftermiddag. Kunskapsmassan gällande börs och bolag hos samtliga mina medarbetare är verkligen imponerande. Låt mig här passa på att dela ut ett stort tack till alla medarbetare för all hjälp under det gångna året. Tack, alla!

Till nästa säsong är det främst tre ideer jag vill utveckla, som vi inte riktigt han ta tag i denna hösten:

  • Bolagsbesök och korta intervjuer med ledning och analytiker
  • Presentationer av de bolag som ingår i IB bolagens portföljer
  • Konjunktur- och omvärldsanalyser av mer dagsaktuell karaktär

Men inget är skrivet i sten. Förändringens vindar blåser hela tiden runt omkring oss och mina åsikter är icke allena rådande, så jag vill gärna att även du som läsare skall höra av dig till oss med dina synpunkter och önskemål. Men, på tal om konjunktur- och omvärldsanalyser, jag överlåter med varm hand åt vår VD, Max von Liechtenstein, att runda av med några ord om placeringsåret som gick.

Safe Return Asset Management | Kapitalförvaltning, God Jul, Gott Nytt År

“Gällande vår omvärldsbevakning/makroperspektivet är den ekonomiska aktiviteten och börserna globalt allt närmare att bryta upp i en flerårig tillväxtfas driven av ny teknik inom framförallt energiområdet. Detta betyder att den period av rationaliseringar som har präglat makromiljön de senaste decenniet är på väg att gå mot sitt slut. I år har börsen under hösten varit starkare än vår prognos för 2019. Det betyder att den uppgång vi prognostiserat att starta sent 2020 kanske redan har kommit igång.

Den stora frågan är alltså om vi kan öppna champagneflaskan redan i år eller om den ska öppnas nästa år, det vill säga om tillväxtfasen och festen har börjat. Vår aktiemodell signalerar emellertid grönt, vilket indikerar att tillväxtoptimisterna har tagit kommandot över pessimisterna. Vi rekommenderar därför en hög andel aktier relativt räntebärande.”

“I mikroperspektivet vill jag gärna nämna vår några år gamla rekommendation i Solenergiföretaget Exeger som, sedan vi rekommenderade köp runt ca. 25 kronor för något år sedan, klättrade till 140 kronor under sommaren 2019. Sedan dess har aktien fallit tillbaka till ca 120 kronor innan handeln temporärt stoppats, i avvaktan på ny information som marknaden förväntar sig vara fortsatt positiv.

Exeger, Giovanni Fili, Safe Return, blogg, aktier

Exeger är ett typexempel på ett bolag som Lennart Schön, professor i ekonomisk historia, menar är en del av de viktiga byggnadsblock som skapar förutsättningar för att festen ska börja och att tillväxtfasen kanske redan är här. Andra byggnadsblock inom energiteknik är ny kärnkraft och vindkraft från Vestas Wind Systems A/S, som är ett annat av våra favoritbolag. Andra byggnadsblock är inom AI och robotar. Vår favorit är ABB.”

“Oavsett den kommande kortsiktiga utvecklingen, globalt såväl som för många enskilda aktier, är jag stolt över den heltäckande service och personliga kontakt vi kan erbjuda alla våra kunder, vilket även denna blogg, som vi startade under hösten, är ett exempel på. Framtiden är ljus.”

Med detta vill vi önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt År!

Max von Liechtenstein
Thomas Stridsman Sjövy
Samt hela personalstyrkan här på Safe Return

God Jul och Gott Nytt År, Safe Return. blogg

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.