Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Ett stycke svensk industrihistoria och ett julklappstips

Ett stycke svensk industrihistoria och ett julklappstips

Ett stycke svensk industrihistoria och ett julklappstips

Datum: 16 december 2019

Vill du hitta inspiration till framgångsrikt företagande? Eller är du bara intresserad av svensk industrihistoria? Eller vill du kunna erbjuda kunder och klienter både underhållande och utbildande läsning medan de väntar några minuter vid receptionen? ELLER, vill du så här i juletider inspirera någon annan till det ovan sagda?

I så fall, ta en titt på boken “Investor 100, att gå från det gamla till det nya är den enda tradition värd att bevara”, med text av Ronald Fagerfjäll, utgiven av Bokförlaget Max Ström, i samband med Investors 100 års jubileum, 2016. På tal om traditioner värda att bevara är detta en julklapp som med råge även överträffar en tändstickstavla föreställande Bodens fästning...

Att försöka beskriva boken på ett rättvist sätt genom endast ett fåtal rader text låter sig inte riktigt göras, men kortfattat är detta boken om hur historien om Investor, Sveriges äldsta investmentbolag, går hand i hand med historien om Sveriges finansiella och politiska utveckling till en position som en industriell stormakt.

Investor, Wallenberg, aktier, safe return,, investmentbolag, Industrihistoria, ekonomisk historia

Bokens titel kan härledas från ett brev Marcus Wallenberg skrev till sin bror Jacob, på 1940-talet, vars rader kommit att bli vägledande för Investor som långsiktiga ägare. Men raderna ger också uttryck för ett företagande där man inte tvekat inför att byta ut det gamla till förmån för det nya och innovativa: “...att sälja en järnväg och köpa in sig i flyg, att skifta med andra ord från det gamla till det som kommer..."

Dagens Investor satsar fortsatt stort i svensk basindustri och tung verkstadsindustri, “det gamla”. Men numera fokuseras även en stor del av investeringarna på “ det som kommer”, som t.ex. modern informationsteknologi och banbrytande läkemedelsforskning. Allt beskrivs mycket engagerande och läsvärt, presenterat tillsammans med massor av unika bilder och illustrationer.

Investor, Jacob Wallenberg, Johan Forssell, Investor, aktier, investmentbolag, vd, styrelseordförande

Ronald Fagerfjäll är en rutinerad svensk finans- och näringslivsjournalist som arbetat för bl.a. Affärsvärlden och Dagens Industri. Han har följt Investor på nära håll under flera decennier, vilket resulterat i flera böcker om svenska industriföretag såväl som spännande tidsskildringar över svenska och internationella skeenden och industriepoker. Nedan följer en liten listning av bokens innehåll...

Kapitel 1: Investors grundande och första dramatiska tid, och kapitel 2: Konsolideringen börjar 1916 med Investor som det enda överlevande emmissionsbolaget och sträcker sig över världskrigen fram till år 1945. Kapitel 3: Till företagsamhetens tjänst, och Kapitel 4: Från strålande tider till motgång, beskriver efterkrigstiden och både Investors och Sveriges långa expansionsperiod fram till ca. 1974.

Sedan följer kapitel 5: Framgångsmyt och industrikris, och kapitel 6: Devalveringstider och “cowboyekonomi”, som täcker perioden 1975-89 och den kris som drabbade svensk ekonomi i allmänhet och exportindustri i synnerhet, men även hur ett nytt Investor kan växa fram ur denna period av kris.

Men krisernas tid är inte över med det för Investor. Kapitel 7: En av de största ägarkriserna, och Kapitel 8: Investors förändrade strategi, beskriver hur svensk ekonomi åter hamnade i en svår finanskris och hur både Ericsson och ABB hamnade snett i världsekonomin och behövde rekonstrueras. Kapitel 9, slutligen, handlar om Investors uppdaterade strategi och senaste VD-byte, och hur detta sammanfaller med både nya finanskriser och superkonjunkturer.

Till allt detta kommer flera separata person- och platsbeskrivningar och mycket annat, samt massor med intressanta bilder och bildtexter. Bara att följa varje periods tidslinje över intressanta världshändelser och kuriosa på botten av sidorna ger läsaren roliga och spännande minnesbilder. Allt detta över ca. 250 fullmatade sidor i A4 format och bästa papperskvalitet.

En mer lämplig “coffee-table book” för ett svenskt finans- eller industriföretag har jag svårt att tänka mig.

Investor 100 år, julklapp, investmentbolag, bok, safe return, snygg tomte

Eller, som sagt, som julklapp till den industri- eller finansintresserade. Du hittar den bl.a. online på Bokus förlag, till det facila priset 399 kr. Riktigt billigt tycker jag, för en så snygg och väl genomarbetad produkt.

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.