Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Gamestop: vad var det som hände?

Game Stop

Gamestop: vad var det som hände?

Datum: 15 mars 2021

Först några definitioner.

Gamestop är alltså ett företag som säljer dataspel, främst via gamla hederliga butiker. Butiker som man alltså vandrar in i direkt från gatan, så som det var på den gamla goda tiden, för den som minns. Men för en distributör av varor i allmänhet och kanske datorspel i synnerhet att främst lita till butiksförsäljning blir ju naturligtvis ohållbart i längden, så här 20 år efter millennieskiftet. Gamestop var inget undantag, så företaget gick allt sämre och aktien föll allt lägre med åren.

Reddit är en internetsida som bygger på att användarna skickar in sitt innehåll i form av bilder, filmer, kommentarer och synpunkter, i stil med en gigantisk anslagstavla.

Reddit

Inom denna gigantiska anslagstavla uppstår så intresseföreningar, diskussionsgrupper och andra typer av sammanslutningar, som i princip vem som helst kan deltaga och medverka i. Allt som publiceras går att rösta upp eller ned i popularitet av övriga deltagare. 

En “subreddit” , dvs en skapad undergrupp inom Reddit får alltid prefixet “r/” att läggas till undergruppens namn, så som tillexempel “r/wallstreetbets”. Reddit är idag världens 18:e mest trafikerade site, med mer än 430 miljoner användare per månad och över 138 000 aktiva subreddits. r/wallstreetbets har ca 9 miljoner medlemmar.

Robinhood är en online- och appbaserad mäklare som erbjuder handel med aktier, optioner, ETF:er och cryptovalutor.

Robinhood

Handeln är helt smartphone- och internetbaserad. Handeln är gratis och istället för handelsavgifter tar Robinhood bland annat en del av den ränta kundernas likvida medel på konto genererar. Man strävar också efter att dra maximal nytta av rabattsystemet mellan amerikanska mäklare, market makers och andra stora aktörer på marknaden, genom att slussa ordrarna på effektivast möjliga sätt.

Så vad hände?

Gamestops förfall hade ju naturligtvis uppmärksammats av alla så kallade “finance bros” på Wall Street (dvs. hedgefondförvaltarna) som hade tagit sig friheten att blanka Gamestop aktien i stora mängder.

Tecknad bild på män i ett kontor

Dvs. man hade spekulerat på ett sådant sätt att man räknade med att aktien skulle fortsätta att falla i värde, och att man skulle tjäna pengar på den fortsatta nedgången till noll, och bolagets förväntade konkurs, allt ytterligare accelererat av Covid-19 pandemin.

Men även datorspelande tonårsnördar kan vara ett nostalgiskt släkte, så på internetsiten Reddit uppstod en spontan motståndsrörelse, vilket fick massor av mer eller mindre aktieintresserade datorspelande tonårsnördar att köpa aktier i Gamestop.

Bild på en liten kille

För många av dem spelade det ingen roll om man förväntades förlora lite på affären, det var principen och sammanslutningen kring uppgiften som var det viktigaste: att som datanörd kunna klappa till och skada en “finance bro” där det kändes som mest - i plånboken.

Som lägst var aktien nere i $2,57 innan den återhämtade sig till $18,84 så sent som vid årsskiftet 20/21, efter att någon eller några hedgefonder visat äkta positivt intresse för aktien. Denna uppgång fick dock andra hedgefonder att vakna till liv då man trodde sig se en bra blankningskandidat och räknade med att kursen snart skulle falla tillbaka till sina gamla lägsta nivåer.

Aktier på en mobilskärm

Men så fick alltså “småspararna” och nördarna nys om vad som pågick med aktien i ett bolag som angick dem. Via r/wallstreetbets spreds snabbt ett budskap om att “kom med och köp några aktier (eller “stonks” som de kallar dem) i Gamestop för att klämma dit några finance bros” och tillsammans i en lika spontan som oväntad reaktion fick man så aktien att lyfta, först över $18,84, men inom kort även upp mot $100 - $200. Ju högre den steg desto snabbare steg den, eftersom de hedgefonder som fastnat i rävsaxen (en så kallad short squeeze), nu var tvungna att själva börja köpa aktien för att ta sig ur sina positioner. Som högst noterades aktien i ca $480.

Aktier

I dagsläget handlas aktien strax över $270, efter att först sjunkit tillbaka till runt $50 och svingat tillbaka upp till ca $360. Om de senaste dagarnas uppgång är början på en ny större återhämtning eller om festen är över för Gamestop är svårt att säga. Vad som är säkert är att volatiliteten är fortsatt hög och risken därmed betydande. Åtminstone två hedgefonder - Citron Research och Melvin Capital - har tagit enorma förluster och sett sig nödsakade att skala ner sin fortsatta verksamhet, och på Citron Research säger man att man nu skall satsa på tillväxtföretag - fan trot.

Det förefaller också som om Gamestops hemsida på internet är snabbt och temporärt i hopsnickrad under adressen https://gamestop.gcs-web.com. Alltså inte under www.gamestop.com. Däremot leder vissa länkar till tomma sidor på gamestop.com, vilket indikerar att denna sida har funnits men nu är raderad. Slutsatsen måste bli att allt inte är som det skall med Gamestop.)

Många menar också att tilltron till marknaden som sådan också har tagit skada när det i slutändan visade sig så här lätt att för en grupp “oinformerade” aktörer komma samman och driva en aktiekurs mot proffsens tyckande på detta “orationella” sätt. Andra ser dock det hela som ett bevis för att marknaden med sitt fria flöde av information fungerat precis som den skall. 

Icke desto mindre, ologiska(?) konsekvenser av det som hände i slutet av januari dröjer sig dock kvar ännu i mitten av mars. På Wall Street är det nuvarande förhärskande narrativet att sedan debaclet med Gamestop har efterfrågan stigit för många andra blankade aktier, vilket fått till följd att hedgefonderna bakom dessa blankningar har varit tvungna att sälja andra aktier - som man alltså investerat i på normalt sätt - för att täcka förlusterna i de blankade aktierna. Att helt enkelt bara köpa tillbaka de aktier man blankat går ju inte, eftersom man i och med blankningen bundit ris för sin egen rygg och därmed riskerar att förvärra sin egen situation. 

Game over

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.