Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Sigrid sänker ditt blodsocker med kisel!

Stenar på en strand vit vattnet

Sigrid stoppar kisel i maten

Datum: 16 april 2021

Stoppa kisel i maten, eller stoppa maten med kisel - ingen smal sak

Grus, sand och lera, går det att rädda jordens befolkning från att äta ihjäl sig med det? Nja, kanske inte riktigt med grus, sand och lera, men med en av dessa materials vanligaste beståndsdelar kanske. Hur skulle det gå till i så fall? Skall man äta sand för mättnadskänslan? Nej, det blir heller inte riktigt rätt. Men sand innehåller kiseldioxid, som är en av flera varianter på kisel, det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan efter syre. Enligt Wikipedia består hela 25,7 % av jordskorpan av kisel i en eller annan form, om man mäter i vikt.

Enligt Wikipedia används kisel idag främst som en delkomponent i diverse legeringar, tillsammans med aluminium, järn, koppar och zink, samt även som en huvudkomponent i betong, keramik och glas. Din dator innehåller också relativt stora mängder kisel då det i egenskap av halvledare utgör den huvudsakliga den huvudsakliga beståndsdelen i de flesta aktiva elektroniska komponenter, såsom dioder, transistorer och integrerade kretsar. Det näst största användningsområdet för kisel (eng: silica) är i silikon, bland annat inom medicinindustrin, som kontaktlinser och bröstimplantat. Inom skönhetsindustrin sägs kisel även vara bra för hår och naglar, samt motverkning av rynkor.

En äldre dam

På det svenska företaget Sigrid Therapeutics vill man nu bredda det medicinska användningsområdet av kisel ytterligare, till att just att rädda jordens befolkning från att äta ihjäl sig. För det kommer väl inte som en överraskning för någon att allt fler av oss moderna människor riskerar att drabbas så kallade livsstilssjukdomar som fetma och diabetes, främst orsakade av stress, suboptimal kost och för mycket stillasittande hemma och på kontoret. Säkert hjälper det heller inte för många att behöva isolera sig från en pandemi. Enligt Sigrid Therapeutics kan en så hög andel som 70 procent av alla dödsfall globalt hänföras till sjukdomar som morbid fetma, typ-2 diabetes och relaterade hjärtsjukdomar.

Tre kvinnor som går över en gata

Jaha, tänker du kanske genast, ett läkemedelsföretag som tagit fram ännu en kemisk substans, en drog som vi skall stoppa i oss, full med obekanta och potentiellt farliga biverkningar. Men, nej, så är det faktiskt inte, utan det hela förefaller vara smartare än så.

På Sigrid Therapeutics har man i stället utvecklat en kiselpartikel man kallar för SiPore15®, som fungerar på ett banbrytande nytt och unikt sätt i kroppen. SiPore15® administreras som ett smak- och luktlöst pulver, som man blandar ut med vatten och dricker. Väl konsumerad fungerar sedan detta pulver mer som en biotech produkt snarare än en biologisk/kemisk drog, genom att mekaniskt fånga in de enzymer i vår mat som via spjälkningen ger upphov till högt blodsocker vilket i sin tur riskerar att leda till bland annat fetma och diabetes.

Sigrid produkt

Det finurliga är således att SiPore15® INTE absorberas under matsmältningen samt att det även förhindrar att kroppen absorberar det skadliga ämnena. Produkten försvinner sedan ut via den “naturliga utgången” tillsammans med maten.

Sigrid Therapeutics AB grundades 2014 av Tore Bengtsson och Sana Alajmovic, men forskningen bakom SiPore15® började redan 2008, då professor Tore Bengtsson och hans forskargrupp på Stockholms universitet upptäckte att speciellt framställda kiselpartiklar kunde bidra till att på mekanisk väg förbättra mätvärdena för patienter med metaboliska sjukdomstillstånd. Idag är Sigrid ett växande biotech företag i Stockholm med en patenterad teknologi och produkt. Dessutom forskar man i andra användningsområden för andra SiPore® produkter, som tex balansering av magens bakterieflora och syranivåer, samt kolik bland spädbarn.

Tore Bengtsson och Sana Alajmovic

Ett orosmoln finns dock över horisonten. Då SiPore15® är en medicinteknisk produkt snarare än en medicin/drog - har man hamnat i ett regulatoriskt ingenmansland beträffande ett produktgodkännande inom EU på grund av det nya regelverket MDR. Det finns helt enkelt ingenting liknande och trots att försök och tester med SiPore15® hittills visat både bra och säkra resultat kan det dröja med ett godkännande inom EU. Emellertid kan läget vara annorlunda i USA, varifrån FDA redan bidragit med råd avseende ett amerikansk godkännande. Det skall dock tilläggas att planen är att SiPore15® skall kunna säljas receptfritt utan läkemedelstillstånd.

Sigrids logo

På Safe Return har vi haft bolaget under uppsikt ett bra tag nu, som ett inslag i vår Private Equity portfölj. Inte minst tack vare att även Giovanni Fili, VD för Exeger - ett annat av våra favoritbolag, är engagerad i bolagets styrelse. Sigrid är förnärvarande onoterat och därmed lite svårhandlat, men i februari 2020 förmedlade vi en post aktier till kursen 12,50 kr, och nyligen förmedlade vi ytterligare en post till kursen 18 kr. Vi tycker oss se att mycket är på gång inom bolaget och hoppas kunna återkomma till det i samband med en intervju med VD Sana Alajmovic senare i vår.

En kvinnas midja med förstora byxor

* synonym till “smal sak”: struntsak


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.