Optioner på allvar med Options Play
Datum: 10 maj 2021
För ungefär ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om en optionsstrategi jag först kom i kontakt med under mina år i Chicago, och nyligen bestämde mig för att titta närmare på igen då jag funderade över trading strategier att använda i en trendlös horisontell marknad. I samband med att jag lade de sista orden på den artikeln hittade jag applikationen Options Play på Nasdaq Nordics hemsida, som på ett effektivt sätt låter dig analysera alla möjliga kombinationer av marknadsscenarier och optionsstrategier.
Options Play förefaller vara ett mycket intuitivt och användarvänligt verktyg för optionsanalys för såväl proffs som amatörer. För ovanlighetens skull, vad gäller applikationer för finansmarknaden, förefaller det också vara helt gratis att använda! Dock måste man skapa ett konto med mejladress vilket kommer att resultera i ett och annat mejl från Nasdaq Nordic och Options Play.
Programmet är uppdelat i tre sektioner, från vänster till höger. Längst till vänster finns sektionen för dagliga automatiska tradingidéer och bevakningslistor för de svenska, danska och finska aktie- och optionsmarknaderna. Träningsidéerna täcker både stigande och fallande marknader.
Mittsektionen visar elementära fundamentala data för en vald aktie ur bevakningslistan, samt låter dig göra rätt så avancerad teknisk analys över kursen. Detta är ingen renodlad applikation för teknisk analys, så möjligheterna är naturligtvis något begränsade, men ändå förvånansvärt omfattande. Trendindikatorer över olika tidsperspektiv lämpliga för optionsstrategier samt, stöd- och motståndsnivåer genereras dessutom automatiskt.
Både bevakningslistan och kursanalysen genererar en automatisk “teknisk poäng” från 1 till 10 som indikerar om kursutvecklingen kan anses vara mycket svag (nedåtgående) hela vägen upp till mycket stark (uppåtgående). Med tanke på att applikationen är helt gratis så tycker jag att bara denna feature kan göra den väl värd att använda för den som vill att bilda sig en uppfattning över marknadssentimenten, vare sig man handlar med optioner eller ej.
Det är emellertid den tredje och sista sektionen, längst till höger, som är hela poängen med applikationen. Denna del är den mest omfattande och består av flera undersektioner. Optioner har ju alltid ansetts svåranalyserade för teknisk handel, tack var det många strategikombinationerna bestående av optioner med olika löptider och lösenkurser, mm mm. Så det kom som en glad överraskning att detta nu erbjuds helt gratis, även till glada amatörer.
Det första som händer i denna sektion då man väljer en aktie eller ett index ur listan för träningsidéer är att det automatiskt genereras upp till tre strategiförslag för både uppåtgående och nedåtgående marknader. Dessutom kan det bildas tre så kallade inkomststrategier, mera lämpade för en stillastående börs, som t ex naket utfärdade säljoptioner eller så kallade covered calls (att utfärda en köpoption på en aktie man äger). Tradingstrategierna (men inte inkomststrategierna) får också en automatiskt genererad “OptionsPlay poäng”, som indikerar relationen mellan vinstpotential och risk.
Till detta finns det sedan en myriad av analysmetoder och metoder att förändra eller förbättra(?) varje strategi, genom att laborera med aktiens kursutveckling - både vad gäller kursriktning och generell volatilitet - eller olika återstående löptider fram till de ingående optionernas förfallodatum.
Skulle ingen av de automatiskt genererade strategierna falla dig på läppen, kan du välja från en lång lista strategier som tar hänsyn till allt som t ex varierande löptider, varierande samt flera olika lösenpriser. Till exempel kan man lätt generera de iron condor strategier, jag skrev om i våren 2020, som innehåller samtidigt köp och utfärdande av fyra olika optioner. Applikationen står i direkt kontakt med de nämnda börserna, så alla priser, samt scenarioanalyser med vinst- och förlustpotentialer, uppdateras med realtidskurser.
Skulle inte heller någon av dessa strategier passa dig, är även dessa väldigt lätta att förändra och manipulera genom att med hjälp av musen “klicka lite här” och “dra lite där”. Jag skriver så lite putslustigt eftersom det helt enkelt finns för mycket att berätta om i detalj i ett litet blogginlägg som detta. Du får helt enkelt testa själv. Ett bra sätt att komma igång är att klicka på Guide länken längst ner till vänster i applikationen.
Det finns väl egentligen bara en brasklapp att avsluta med: vi är fortfarande fast i de nordiska marknaderna. Det är tveksamt om marknaden är likvid nog och tillräckligt väl prissatt för att det skall vara möjligt att handla de mer komplicerade strategierna utan att dra på sig allt för höga kostnader i form av courtage och “dåliga fills” (dvs priser långt ifrån de önskade indikerade). Men Options Play är i sin helhet under alla omständigheter väl värd att ta på allvar.
Jo just det, ett litet klagomål till har jag (som illustrerar hur gammal jag börjar bli): En del text är för jädra småttig och tunn. Jag ser helt enkelt inte vad det står utan att behöva ta på mig läsglasögonen och sätta näsan mot skärmen. Med Google Chrome går det att förstora upp specifika sidor, som browsern sedan verkar att komma ihåg, men nog borde det gå att designa om sidan lite så att texten blir större.
Thomas Stridsman Sjövy
Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se