Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Exeger tar priset

Puckal

Exeger tar priset

Datum: 21 juni 2021

Denna vecka känner vi oss manade och glada över att kasta in en kort blänkare om ett av de företag vi rapporterat om tidigare: Exeger, som nyligen vann första pris i en tävling årligen arrangerad av det Europeiska Patent Kontoret (European Patent Office, EPO). 

Exeger

Som bekant sysslar Exeger med att utveckla en helt ny form av solceller för att skapa elektricitet. En utmärkande detalj med Exegers teknologi är nämligen att elektroden som omvandlar ljuset till elenergi är placerad direkt bakom det ljusabsorberande materialet, vilket gör att mer ljus kan nå cellen och mer energi kan därmed skapas.

Dessutom kan hela solcellen, eller cellerna, screentryckas direkt på en tunn och böjbar folie som sedan kan appliceras på en rad mobila produkter och textilier. Nyligen tecknade man bland annat ett avtal med hörlurstillverkaren Urbanista, som möjliggör för Urbanista att driva nästa generations hörlurar direkt med hjälp av solljus, eller till och med vanlig inomhusbelysning.

Hörlurar

Exeger fick denna prestigefyllda utmärkelse från EPO i klassen för små och medelstora företag (så kallade SME:s eller Small and Medium-sized Enterprises) för sin banbrytande teknologi för solcellsenergi.

The European Inventor Award delades för första gången ut 2006, och har sedan dess utvecklats till ett av Europas mest prestigefyllda pris för uppfinnare med innovationer som söker svar och lösningar till vår tids utmaningar inom bland annat energi och miljö. Enligt pressreleasen lyder motiveringen, från EPO:s President António Campinos, som följer:

EU flaggan

“With their flexible solar cells, Henrik Lindström and Giovanni Fili have spearheaded the drive towards the development of next generation self-charging electronic devices. With robust patent protection behind them, they are at the cutting-edge of this pioneering solar cell technology, which has the potential to change how we use electronics and play a significant role in reducing carbon emissions.”

Såväl finalfältet av företag och innovationer, som de slutliga pristagarna är utvalda av en oberoende jury av flera internationella auktoriteter från flera samhällsområden, som industrin, politiska organisationer, akademiska institutioner, samt andra typer av forsknings- och utvecklingsinstanser.

Två män

Vi gratulerar uppfinnarna Giovanni Fili och Henrik Lindström till utmärkelsen och ser fram emot att snart få skriva fler intressanta artiklar om Exeger och många av de andra företagen vi har i vår Private-equity portfölj.


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.