Hur man investerar i kryptovaluta
Datum: 17 september 2021
Strax innan sommaren skrev jag en tämligen negativ artikel om Bitcoin och kryptovalutor. Jag fick en del kritik för det och har därför tagit mig tid att studera fenomenet lite närmare. Det har fått mig att revidera och förtydliga för mig själv, min egen ståndpunkt, nämligen: bara för att en marknad befinner sig i en bubbla, behöver inte marknaden själv vara en dagslända. Jag menar, aktier såväl som huslån, guld, olja och tulpaner fortsätter ju också att existera trots att det bubblats till och från i hundratals år.
Så numer har jag förstått att kryptovalutor endast är en av många olika användningsområden för så kallade blockkedjor. Det jag lärt mig är att själva teorin och teknologin bakom blockkedjor inte är någon dagslända. Det är en modern, men väl utvecklad och beprövad metod att säkert skapa och lagra information, som är här för att stanna - det förstår jag nu.
För att råda bot på min ignorans (och kanske även hjälpa någon annan) skrev jag ihop en liten guide om hur man generellt handlar med kryptovalutor, inklusive Bitcoin. Men det finns som sagt många andra valutor att välja på som tex Ethereum, Ripple, Litecoin, Dogecoin, etc. I dagsläget finns det ca 4 000 stycken olika valutor att välja på, men åtminstone inledningsvis bör du hålla dig till de mest populära som nämns ovan. Så här följer nu denna lilla guide:
Vad är en kryptovaluta
Kryptovalutor är som bekant ett relativt nytt investeringsalternativ som kan vara lämpat för den som redan har ett väl diversifierat sparande och som inte är rädd för att ta en risk med nya spännande investeringsalternativ. Bitcoin var den första i raden och den fortsatt mest populära med de största handelsvolymerna. En kryptovaluta skapas digitalt och registreras sedan i en så kallad blockkedja som delas av ett stort antal datorer över hela världen, ungefär som en stor databas, där alla datorer hjälps åt att säkerställa varandra.
I stort sett det enda som inte registreras i blockkedjan är vilken fysisk person som äger valutan i fråga. Istället registreras ett särskilt kontonummer (adress), men detta kontonummer är det bara ägaren av valutan som har tillgång till, vilket gör att ägaren kan försäkras total anonymitet. I övrigt är all datorkod som skapar valutan helt transparent och därmed tillgänglig för var och en att studera. Var och en med intresse kan alltså se hur mycket valuta det finns i ett särskilt konto (adress), men bara den anonyme ägaren kan komma åt innehållet med hjälp av sin personliga nyckel (liknande lösenord).
Kom igång med en plånbok
Så, för att börja handla med kryptovalutor behöver man alltså skaffa sig en särskilt anonym adress, eller plånbok (eng: wallet) som den också kallas, med tillhörande nyckel. Idag finns det flera företag (tex Ledger, Trezor och Coinbase) som erbjuder denna tjänst och vanligtvis betalar man en initial summa om ca 600 - 2000 kronor för att skapa en plånbok. Saker som du bör tänka på när du skall komma igång som nybörjare inkluderar bland annat: pris, säkerhet, användarvänlighet, företagets renommé och backup möjligheter.
För att sedan kunna köpa och sälja kryptovalutor ansluter man sin plånbok till en särskild handelsplats. Många välrenommerade handelsplatser, som tex Binance och Coinbase, erbjuder också plånbokstjänster så då får man allt-i-ett, vilket kan vara att föredra om man vill komma igång snabbt och enkelt. Det går även att enkelt handla via den svenska transaktionstjänsten Swish, vilket kan vara ett bra alternativ för den som kanske känner sig tryggast med ett svensk alternativ. Men då behöver du först skapa en separat plånbok.
Satsa på säkerhet
Det kan också vara bra att ha åtminstone två separata plånböcker, baserade på olika tekniska lösningar, så du bör även komplettera ditt konto med en handelsplats med åtminstone ytterligare en separat plånbok. Man pratar då vanligen om mjukvaruplånböcker (en applikation i din dator eller telefon) och hårdvaruplånböcker (liknande ett separat USB minne) och det kan vara en bra idé att ha en av varje.
Skulle du råka slarva bort inloggningsuppgifterna till en av plånböckerna så går det att komma åt innehållet i en plånbok från en annan plånbok. För detta krävs det naturligtvis ytterligare några mått och steg av säkerhet, men det är ett omak som förmodligen är väl värd sin tid för den som ämnar ägna sig åt detta. Att slarva bort en viktig adress eller nyckel kan annars vara liktydigt med att slarva bort pengarna.
Enklare med certifikat
Men det går att göra det mycket enklare än så. På både Nordnet och Avanza kan du investera i både Bitcoin och Ethereum via så kallade certifikat. Själv gjorde jag en mindre placering i Ethereum Zero, som jag ser som en långsiktig investering i “Internet 2.0”. Kanske får jag anledning till att återkomma till vad jag menar med det i ett senare inlägg. Om du vill veta mera om hur vi på Safe Return kan hjälpa dig med att handla krypto hos Nordnet och Avanza rekommenderar jag dig att kontakta vår rådgivare Johan Åkerberg.
Här lär du dig mer
Då jag surfade runt efter information och marknadskurser för denna artikel hittade också jag en svensk site som heter CryptoRunner. Hos CryptoRunner hittar du gott om såväl introduktionsguider som fördjupande texter - allt på svenska - om hur kryptovalutor fungerar och hur dom handlas. Dessutom finns detaljerade beskrivningar på svenska över kryptovalutornas för- och nackdelar som betalmedel och investeringsalternativ, andra juridiska överväganden (som att undvika penningtvätt eller bli utsatt för andra bedrägerier), samt hur kryptovalutor skall deklareras och dina vinster beskattas. Du kan även följa kursrörelserna för en rad kryptovalutor, men annars är tex TradingView en annan bra site för detta.
Thomas Stridsman Sjövy
Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se