Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Mera klimatsmart med Zazz Energy – del 2 av intervju med Vd Christian Casselborg

Zazz Energys logga

Mera klimatsmart med Zazz Energy – del 2 av intervju med Vd Christian Casselborg

Datum: 22 april 2022

Vi fortsätter nu med del 2 av vår intervju med Christian Casselborg, VD för Zazz Energy. (Del 1 hittar du här.) I denna del fokuserar vi på framtidsfrågor för bolaget och Christians bakgrund och liv innan uppdraget som VD för Zazz...

Finns det en lika god marknadspotential i övriga Sydeuropa som i Grekland, och hur arbetar ni i så fall mot det idag?

Vi har inte kommit så långt ännu, eftersom vi precis har kommit igång på riktigt, men det stämmer att potentialen är god även där. Fokus nummer ett är att utnyttja de licenser vi nu har, eftersom det är så pass bra tariffer på elavtalen.

norrland

Fokus nummer två är att få igång något i Sverige också, eftersom det är vår hemmamarknad. Då pratar vi nog inte el så mycket som biokol och fjärrvärme. Vi för diskussioner med större bolag, och nu när vi kommit in på börsen ser vi att medvetandet för Zazz Energy har ökat. Vi har fått förfrågningar från mindre orter och skärgårdsöar, med kanske 3-500 hushåll. Där skulle det vara perfekt med en sådan här anläggning. Ta hand om restprodukterna, tillverka el och värme. Så det pågår en hel del diskussioner.

Jag tror att det som händer nu, med bland annat invasionen av Ukraina, så kommer det att komma ännu mer EU bidrag och direktiv, gröna lån etc. så att mindre samhällen kommer att börja leta efter den här typen av lösningar. Bland annat som backup, men även för miljöns skull för det är ju grön el som produceras, plus att man kan ta hand om restprodukterna. Istället för att låta koldioxiden gå rätt ut i atmosfären så binder du den i biokolen i stället.

Kan du säga något om konkurrenssituationen?

Vi är inte unika på det sättet att vi har någon egen teknik, utan det unika med oss är att vi har kontakterna och kunskapen, samt exklusivitetsavtalen. Avtalen i Grekland till exempel har vi ju ett 20-årigt commitment på att vi levererar som en långsiktig leverantör. Vilket även är en fördel för investerare som ser att vi inte är någon dagslända. Varje elavtal är värt cirka 300 miljoner över en 20-årsperiod, så det gäller att se till att ha tillräcklig kvalité på produkterna som fungerar under såpass lång tid.

greece

Om du tittar på vår biooljeanläggning så består den av high-end produkter, som Deutz motorer, Schneider elektronik och transformatorer från ABB. Dessutom så är det vår partner. NAIS, som byggt detta från början och även garanterar att drifta anläggningen i 20 år. Det är byggt med bra produkter för att det skall hålla under lång tid och för att undvika höga servicekostnader, med undantag för förväntat underhåll.

Så vad är mest intressant för er i en förlängning, att sälja anläggningen i sin helhet och avsäga er andra inkomstkällor, eller att arrendera mark och sätta upp anläggningen och själva ta inkomsterna?

Det kommer att vara en mix i marknad från marknad. Tittar vi på södra Europa, där vi kan komma över bra, långsiktiga elavtal och bra partners som kan drifta det åt oss, då vill vi nog äga anläggningarna själva. Tittar man i Sverige är elpriserna ganska låga och personalkostnaderna höga, och i dagsläget kan vi heller inte sälja elavtal på 20 år till Fortum eller Vattenfall. Utan vi måste hitta andra lösningar så vi ser att vi kan vara långsiktiga.

Det kanske är det bästa erbjudandet ni kan ge aktieägarna också, att inte sälja anläggningen utan visa att ni tror stenhårt på det kassaflöde en anläggning kan generera?

Definitivt. Den första anläggningen som är i drift kommer att generera uppåt 15 miljoner kronor i intäkter i år. Den andra anläggningen kommer igång i slutet på Q3, så vi kommer att hinna sälja lite el, biokol och värme redan i år från denna. Till nästa år har vi alltså minst två anläggningar igång och vi kommer att fylla på med fler anläggningar, så omsättningen kommer att stiga markant, med bra marginaler.

vinst

Vi går just nu från ett startup bolag till ett vinstbringande bolag på ganska kort tid. När vi nu pratar med finansiärer och påvisar de här kalkylerna, det är då de börjar bli intresserade på riktigt. Det viktigaste för oss har varit att visa att den första anläggningen kom igång och få igång faktureringen, så vi kan visa att det vi sagt stämmer.

Den kommande anläggningen kommer ju dessutom att ha tillägg för biokol och värme och de kommande biooljeanläggningar ha tillägg på värme. Så för varje anläggning vi adderar blir omsättningen per anläggning bara högre och högre.

Har ni sedan några tankar kring ytterligare produkter och anläggningar att komplettera sortimentet med?

Inte i dagsläget. Det som är spännande med pyrolysanläggningen är att vi kan förgasa sopor. Det tror jag är intressant att titta på istället för traditionell avfallshantering. Du får inte ut någon biokol, men du får värme och el. Så det kommer vi också att erbjuda för södra Europa till exempel. Sopor finns överallt, så det skulle kunna vara ett alternativ för små öar eller små samhällen att bara bli av med soporna. Strunta i biokolen, fokusera på soporna och producera el och värme.

christian

Christian Casselborg

Jag tänkte vi kunde avsluta med om du vill berätta lite om din egen bakgrund och vad det var som fick dig intresserad att ta jobbet som VD för Zazz i november?

Jag har varit på Ericsson i 14 år där jag senast arbetade som inköpschef inom site produkter. Jag har rest och gjort affärer runt hela världen. 2016 gick Ericsson ut med ett frivillighetspaket och jag beslöt att det erbjudandet. Då hörde NKT av sig och erbjöd mig att bli försäljningschef på telecomsidan. Så under fyra år byggde jag upp hela den säljverksamheten över hela världen.

När jag sedan började söka mig om efter något nytt, så kom den här chansen upp. Då kände jag att jag har varit på både inköpssidan och säljsidan på större bolag, så att bli VD för ett litet bolag lät för spännande för att kunna låta bli. Speciellt som bolaget siktade på börsen också. Det var en erfarenhet jag inte ville missa.

vattna

Jag har alltid sett mig som en entreprenör även när jag arbetat inom större bolag. Men nu får jag göra det på riktigt. Detta är mer eller mindre ett startup bolag fortfarande. Det är inte förrän nu vi börjar visa intäkter, så på det sättet är det här uppdraget jättespännande.

Fanns det något annat avgörande i det här bolaget som fick dig att ta erbjudandet?

Nej, det kändes bra helt enkelt. Jag fick direkt en bra relation med Per [Nordberg, styrelseordförande], där vi kände att vi kan sporra varandra. Vi har lite liknande erfarenheter och bakgrunder från större bolag. Så just det att göra den här resan från startup, in på börsen och bli ett vinstbringande företag, det kändes som att bara få göra detta och få den erfarenheten var värdefullt. Det är en chans man kanske bara får en gång i livet, så hade jag tackat nej så skulle jag nog grämt mig länge.

Lite mer om dig, har du några hobbies eller fritidsaktiviteter? Är du rentav duktig inom någon idrott eller liknande?

Jag höll på med många sporter som ung och är väldigt sportintresserad, men nu springer jag mest och spelar ganska mycket golf under sommaren. Jag var rätt duktig i fotboll och spelade i stockholmseliten, serien under allsvenskan, för Helenelund, fram till jag var 19-20 år. Men sedan gjorde jag lumpen och läste vidare på marinens officershögskola, så andra saker kom emellan. Nu är jag med som hjälpcoach för ungarna, men har inte riktigt tagit på mig någon fast tränarsyssla eftersom jag har så mycket att göra och reser så mycket i jobbet.

fotboll

Spännande med officersutbildningen. Vad har den betytt för dig, och vad har du med dig från den idag, ledarskapsmässigt, etc.?

Jag gick 4-årig teknisk linje på gymnasiet innan värnplikten och sedan officershögskolan under två år, där jag läste systemteknik plus ledarskap, så det var otroligt bra. Sedan arbetade jag som officerare under två år, på ett minröjningsfartyg. Sammantaget var det en bra utbildning, och det jag har lärt sig därifrån är att man måste leda med gott exempel.

Ett exempel är när jag startade upp telecomorganisationen i USA för NKT. Då var det bara att sätta sig på flyget, åka över dit och vara med på kundbesök, och visa att du är där för att stötta och hjälpa dom. Det går inte att sitta i Sverige och domdera. Andra gör som du gör, inte som du säger. Det är bara att titta på hur det går i Ukraina. Han [Ukrainas president, Zelenskyy] är otroligt duktig på att leda och inspirera. Du kan inte bara sätta dig på en plats och inte göra någonting konkret.

secret

Det var kloka ord i en dyster tid. Det får avsluta den här intervjun tycker jag. Tack Christian!


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.