Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Lite mer om OptiCept

Rosor

Lite mer om OptiCept

Datum: 3 juni 2022

Ett bolag i vår tillväxtportfölj som jag personligen uppskattar för dess miljövänliga teknologi är OptiCept Technologies (OptiCept). Då det hänt lite i bolaget sedan vi skrev om dem i februari tänkte jag det kunde vara dags för en liten uppdatering.

Bland annat avslutade vi den förra artikeln med några ord från vår rådgivare, Anton Martinsson, där Anton påpekade att bolaget fram till dess i huvudsak ingått ett antal utvärderingsavtal med några ledande grossister och leverantörer, men att bolaget nu behövde komma till skott med mer kommersiellt orienterade samarbets- och leveransavtal.

OptiCept logga

Så verkar nu ha skett, då bolaget tecknat ett flertal kommersiella avtal under våren:

I början av mars tecknades ett avtal med brittiska Flamingo Group International, för behandling av rosor med applikationen OptiBoost. Detta avtal kan värderas till ca 15 - 30 miljoner kronor över en avtalsperiod om 3,5 år.

(Flamingo Group International är en heltäckande aktör i blomsterbranschen, med egen odling i Afrika, distributionscenter och logistiklösningar. Bolaget är även återförsäljare till några av Storbritanniens största dagligvarukedjor och florister så som Tesco, Sainsbury’s och Interflora.)

Den 27 april tecknades även ett avtal med svenska Dagab, för behandling av rosor. Detta avtal värderas till ca 3 - 5 miljoner kronor per år, men det är samtidigt Dagabs önskemål är att så snart det är möjligt behandla mer än bara rosor samtidigt som det är OptiCepts ambition att utveckla metoden så att så kan ske.

(Dagab är som bekant en del av Axfood-koncernen och ansvarar för sortiment, inköp och logistik till Axfoods samtliga marknadskoncept.

Dagen efter ingicks även ett kombinerat utvärderingsavtal och försäljningsavtal med den spanska oliveoljeproducenten Agropecuaria de Herrera SCA. Detta avtal gäller den nyutvecklade oliveCEPT Balder maskinen och startar med en utvärderingsdel under olivoljesäsongen 2022 - 2023 för att sedan övergå till ett försäljningsavtal.

(Agropecuaria de Herrera SCA är en del av det prisbelönta kooperativet Oleoestepa som är ett av Spaniens största kooperativ inom olivolja. Totalt har kooperativet en potentiell kapacitet för uppemot 100 oliveCEPT® maskiner.)

Slutligen hann man även med att under april ingå ett kommersiellt avtal med tyska Steinicke för torkning av grönsaker med applikationen dryCEPT. Steinicke hade redan genomfört ett pilotprojekt med dryCEPT för torkning av morötter. Då resultaten var goda fördjupas nu samarbetet med den första kommersiella installationen av dryCEPT.Detta avtal sträcker sig över en 3-årsperiod och värderas till ca 4 miljoner kronor.

(Steinicke är ett familjeägt tyskt bolag med fokus på hållbarhet som förser de största varumärkena i världen med sina produkter.)

Ett flaska olivolja

En hel del positiva nyheter alltså, från ett bolag som det alltså verkar börja lossna för. Emellertid har nyheterna från bolaget inte varit enbart positiva, då OptiCepts dåvarande VD, Johan Möllerström, i början av mars, av ekobrottsmyndigheten delgavs misstanke om insiderbrott, vilket skulle ha skett i ett annat (icke namngivet) bolag år 2020. Johan Möllerström förnekar dock anklagelserna, dels på den grund att han inte var en insynsperson i det aktuella bolaget, dels på den grund att han inte haft tillgång till någon insiderinformation.

Thomas Lundqvist, ny VD för OptiCept Technologies

Thomas Lundqvist, ny VD för OptiCept Technologies

Under bolagsstämman i maj avgick sedermera Johan Möllerström som VD för bolaget och Thomas Lundqvist tillsattes som ny VD. Huruvida det ena hänger ihop med det andra finns det ingen anledning att spekulera i. Johan Möllerström förefaller under alla omständigheter ha gjort ett bra jobb på OptiCept, och vi här på Safe Return hade hoppats få till en intervju med Johan under våren. Nu sätter vi istället våra förhoppningar till nye VD, Thomas Lundqvist, eller styrelseordförande Ulf Hagman, för en intervju framåt höstkanten.

Förresten, Ulf Hagman höll nyligen en intressant presentation på Erik Penser Bank. Det går att titta på den direkt från OptiCepts hemsida.

plantech

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.