Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Coola katter väljer Exeger och Urbanista

Katt som sitter i en stol och lyssnar på musik i headset

Coola katter väljer Exeger och Urbanista

Datum: 23 april 2021

I en pressrelease skriver Exeger (min översättning): Samarbetet, som är världsledande inom konsumentelektronik, är en del av ett bredare kommersiellt genombrott för Exegers patenterade solcellsteknologi. Efter ett decennium av forskning och utveckling vid Exegers lokaler i Stockholm, Sverige, markerar denna produktlansering början på en era av totalt sladdlösa produkter, Exegers och Urbanistas samarbete har resulterat i en produkt som fundamentalt förbättrar användarupplevelsen, och leder konsumenterna mot en värld där dina favoritprylar alltid är laddade

.

Såväl Urbanista och Exeger är svenska företag lokaliserade i Stockholm

Den 14/4 publicerade tidningen Wired denna artikel: Urbanista has made the world’s first solar-powered headphones

Nedan följer en något förkortad och redigerad översättning:

Urbanista Los Angeles är de första självladdande, trådlösa, aktivt brusreducerande hörlurarna. De kan till och med skörda energi från inomhusbelysning, så i teorin behöver du aldrig ansluta dem till elnätet.

Hörlurarna förväntas nå marknaden till sommaren och då kosta ca. £ 169, Urbanista Los Angeles hörlurar omvandlar alla former av ljus, utomhus och inomhus, till energi för att leverera det som påstås vara en praktiskt taget oändlig speltid. Och ja, detta inkluderar även aktiv brusreducering.

Urbanista säger att en timme som tillbringas ute en solig dag genererar ca. tre timmars speltid. Om det är molnigt får du två timmars speltid för varje timme som spenderas ute. Även inomhus, som i ett väl upplyst rum eller kontor, kommer det omgivande ljuset att ge hörlurarna tillräckligt med energi. När du inte använder lurarna kan du få ytterligare en timmes speltid för varje timme du lämnar dem vid ett fönster för laddning.

Dessutom har Los Angeles också 50-timmars batteritid från det inbyggda 750 mAh-batteriet, inbyggd mikrofon, Bluetooth 5.0 och ett val mellan Siri eller Google Assistant. Du får även en bärväska med USB-C-laddningskabel, ljudkabel och flygadapter. För tillfäller kommer de enbart i svart. Men andra färger kommer när Exeger, det svenska företaget bakom materialet i huvudbandet, säger att det kan göras olika nyanser.

Med hänvisning till det relativt låga priset antyder Anders Andreen, VD för Urbanista, en ambition att ta en stor del av en trådlös hörlursmarknad som kan vara värt 42,1 miljarder dollar år 2026. ”Vi vill att de ska vara överkomliga”, säger han. ”Vi vill att människor ska kunna köpa ett eller två eller tre par. Det borde inte vara en stor investering. Och ju fler människor som köper dessa, desto större skillnad gör de.”

Hörlurarna använder Powerfoyle som energikälla. Materialet kan skärmtryckas på flexibel plast och sedan lamineras. Enligt Exeger följer det principen för fotosyntes för att generera och lagra elektricitet. "Precis som fotosyntesen använder vi olika färgämnen i olika färger som absorberar fotoner, ljus, alla typer av ljus", säger Giovanni Fili, VD för Exeger.

Fördelen med Powerfoyleteknologin är att även om den inte är lika bra som vanliga solceller i direkt solljus, är den mycket effektivare att skörda ljusenergi i mörkare miljöer, typ vad du har inomhus eller inom kollektivtrafiken. Powerfoyle är heller inte lika känslig för ljusets vinkel så även skuggning är ett mindre problem.

”Om du går utomhus på en normal solig dag får du ungefär tre gånger så mycket kraft som du förbrukar”, säger Nicklas Jonsson, produktchef på Exeger. "När du går på gatorna i London en molnig dag och inte har den akustiska brusreducering aktiverat, förbrukar du ungefär åtta milliampers och du får ungefär 16 - två gånger vad du förbrukar."

När det gäller framtida applikationer har både Urbanista och Exeger planer på att tillämpa tekniken på andra produkter. Exeger arbetar redan med sportklädesfirman POC på en soldriven smart hjälm, Omne Eternal, som kommer ut i juni. En annan möjlig applikation är bärbara högtalare eller andra produkter med tillräckligt stor yta så att Powerfoyleskiktet kan skapa tillräckligt med energi.

Vi har redan skrivit en mycket uppskattad artikel om Exeger, som du kan läsa här: Möt ljuset med Exeger

Vill du dessutom veta mera om hur du kan investera i Exeger, som i dagsläget är onoterat, hör isåfall av dig till någon av våra rådgivare här på Safe Return, som känner bolaget väl. 2016 bistod vi Exeger att genomföra en nyemission om ca 42 miljoner kronor och vi har sedan dess även hjälpt flera investerare att placera i bolaget.

Vill du hitta andra intressanta aktier för dina investeringar? Fråga oss om även vår Private Equity portfölj, där Exeger ingår tillsammans med bla Sigrid Therapeutics, som vi också berättade om nyligen och som vi kommer att skriva mer om inom en nära framtid.

Exegers pressrelease hittar du här: Exeger partners with Urbanista to launch the world´s first self-charging headphones


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.