Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Samtal med Sana Alajmovic vd på Sigrid

Sana Alajmovic

Samtal med Sana Alajmovic vd på Sigrid

Datum: 30 april 2021

Hej Sana, berätta varför valde du att starta Sigrid Therapeutics?

.

Mycket på grund av min bakgrund och uppväxt. Jag kom till Sverige som flykting från före detta Jugoslavien, när jag var fem år gammal, och växte upp med en pappa som först var prediabetiker, men som sedan även utvecklade typ-2 diabetes. Jag såg hur detta påverkade honom och även människor runt omkring honom, då han hela tiden var tvungen att ha koll på sitt blodsocker, kunde ha kraftiga humörsvängningar eller bli otroligt trött efter en måltid. Han är dessutom läkare och kände initialt stor skam över sin sjukdom.

. Färgglad mat

Så redan då jag studerade på Handelshögskolan här i Stockholm visste jag att jag som ekonom ville arbeta inom hälsovårdsbranschen. Efter avslutad utbildning fick jag först anställning på Serendipity Innovations, ett venturekapitalbolag, och sedan som Affärsutvecklingschef på Nanologica, ett bolag som sysslar med att utveckla nya mediciner med hjälp av kiseldioxid. På så vis kom jag i kontakt med Professor Tore Bengtsson som då precis hade börjat forska inom detta område och hade tankar och idéer kring hur porösa kiseldioxidpartiklar kunde användas för att förhindra och behandla typ 2 diabetes och fetma.

.

Vi vet ju alla att idag insjuknar miljarder av människor i fetma, övervikt och typ-2 diabetes. Detta är sjukdomar som till stor grad går att förhindra. Tore och jag valde att starta Sigrid just för att vi brinner för människors hälsa och välbefinnande. Vi vill förhindra utvecklingen av de här folksjukdomarna och på så sätt bidra till att folk kan leva längre men framför allt också må bättre. Tore stod för forskningen och jag kunde bidra med att leda företaget och kommersialisera våra produkter.

. Sigrids logo

Vad skulle du säga är det unika med SiPore15®, som ni nu har patent på?

.

Tore och vårt forskningsteam har utvecklat en helt ny materialteknologi som på olika sätt kan angripa de här folkhälsosjukdomarna. Och detta kan vi göra på ett väldigt säkert, skonsamt och effektivt sätt. SiPore15®, vår första produkt, är ett skräddarsytt kiselmaterial som verkar lokalt i tarmen, tas inte upp i kroppen, har inga biverkningar och sänker ditt blodsocker och ditt kolesterol och även minskar kaloriupptaget så att du också faktiskt går upp mindre i vikt. Sammantaget är detta är ett helt nytt revolutionerande sätt att angripa den här typen folkhälsosjukdomar.

. Tore Bengtsson och Sana Alajmovic

Så exakt vad är det som sker då man tar SiPore15®?

.

Det som sker är att SiPore15® binder de matspjälkningsenzymer som kroppen producerar för att ta till sig av matens näringsämnen; främst de enzymer som annars bryter ner kolhydrater. Det innebär att kroppen då inte tar upp dessa ämnen utan både näringsämnena och SiPore15® passerar igenom kroppen och försvinner med avföringen. På så vis är det helt ofarligt och utan biverkningar.

.

Så beträffande SiPore15®, var befinner ni er nu i utvecklings- och kommersialiseringsprocessen?

.

Tidigare i år lyckades vi ro i hamn ett produktionsavtal med ett stort japanskt företag, AGC Chemicals, som är världsledande inom kiselproduktion för glasindustrin, om att de skall hjälpa oss att skala upp produktionen av SiPore15® till kommersiella nivåer. AGC Chemicals är listade på Tokyobörsen och med över 100-åriga anor. Det betyder att vi nu kan skala upp produktionen av SiPore15® från små kvantiteter för forskningsändamål, mätt i gram, till kommersiella volymer mätt i 1000-tals ton. Det är precis den lyckade uppskalningen av produktionen som gjort att bolagsvärderingen ökat den senaste tiden.

. AGC logo

Detta var alltså ett stort hinder ni nu lyckats ta er förbi, finns det andra, och hur jobbar ni med dem?

.

Här i Europa har vi ett regulatoriskt dilemma i det att vi faktiskt inte tillverkar en medicin baserad på biologi eller kemi, som skall tas upp av kroppen, utan snarare utvecklat en medicinsk teknik i likhet med andra CE-märkta medicintekniska produkter som till exempel pacemakers. SiPore15® tas ju inte upp av kroppen utan passerar oförändrat rätt igenom.

. Europa flagga

Det har gjort att vi hamnat i ett regulatoriskt ingenmansland beträffande ett produktgodkännande inom EU på grund av MDR, det nya regelverket för medicintekniska produkter. För att istället godkännas som kosttillskott krävs ett godkännande från EFSA (European Food Safety Authority), vilket är minst lika dyrt och byråkratiskt. Vi måste alltså göra en sista klinisk studie i EU för att få produkten godkänd som en medicinteknisk produkt.

. USA flagga

I USA är läget annorlunda. Vi har där möjlighet att klassas som en “medical food” eller kosttillskott. Med anledning av det kan vi också redan nu satsa på affärsutveckling i USA och för därför även dialoger med några av världens största konsumenthälso- och livsmedelsbolag.

.

Får jag då kort bara föreslå, varför inte samarbeta med Coca Cola och gör Coca Cola till en faktiskt nyttig produkt?

. Coca cola flaska

[Skratt] Vi samtalar som sagt redan nu med några av världens största konsumenthälso- och livsmedelsbolag, mer kan jag inte säga om det i dagsläget. Men sammantaget är detta en miljardmarknad, som just nu bara växer sig större hela tiden. Bara i Sverige lider ju varannan person av antingen fetma eller övervikt. Sedan har vi ju även Kina och den asiatiska marknaden och globalt sett är det ju miljarder av människor. Men även för den kinesiska marknaden så ser de mer positivt på en produkt om den lyckats få ett CE-godkännande i Europa.

.

Så vi vill gärna ha en CE-märkning så att vi även kan sälja produkten via till exempel apotek och hälsokostbutiker, eller via egen internetförsäljning. Målet är att distribuera produkten via stora globala konsumenthälsobolag. Med anledning av det genomförde vi nyligen en emission, där vi sökte 50 miljoner kronor, som till slut blev övertecknad. Med anledning av det har jag nyligen haft många möten dagligen med investerare och även bland amerikanska investerare var intresset mycket stort. Det stora intresset har gjort att styrelsen beslutat att utöka emissionsbeloppet. Dessa pengar skall särskilt användas till en studie för ett CE godkännande och planeras räcka till 2024. Med anledning av det har jag själv just nu ca 5-6 möten per dag, även bland amerikanska investerare och hittills har intresset varit mycket stort.

. Sigrid produkt

Vad jag förstår finns det fler områden ni forskar inom, skulle du kunna berätta kort vilka dessa är?

.

SiPore15® är som sagt vår första produkt och den riktar sig då till prediabetiker, människor i riskzonen att utveckla typ-2 diabetes, och typ-2 diabetiker som är tidigt i sin sjukdom och den sänker då framförallt blodsocker. Men sen har vi ju då en plattformsteknologi och vi håller på och forskar på vår nästa produkt som kommer att rikta sig till patienter med fetma och övervikt och vi ser fram emot de närmaste åren att kunna avancera den här produkten och få den redo för kliniska studier.

.

Avslutningsvis, berätta lite mer om bolaget och var du ser bolaget och dig själv i framtiden?

.

Vi bedriver en mycket kostnadseffektiv verksamhet. Vi har avtal med Stockholms universitet, så all forskning sker där under Tores ledning. Jag har mitt kontor i Karolinska Institutets Inkubatorpark, där jag och våra anställda helt enkelt delar printer med andra framtidsbolag. Idag är vi ett mycket starkt team av kemister, biologer och affärsjurister som alla drömmer om att en dag kunna förändra en hel industri. Vi trivs alla väldigt bra tillsammans och vi ser alla vårt arbete som vår hobby. Vårt forskningsteam är mycket engagerat och precis som Tore och jag brinner de för att hitta preventiva medicintekniska metoder som en dag skall göra de traditionella läkemedelsbolagen arbetslösa.

. Giovanni Fili

Jag har en mycket bra mentor i Giovanni Fili, som själv leder Exeger, ett bolag som jag också vet att ni känner till på Safe Return. Mitt ledarskap handlar om att delegera och jag är stolt över att bland annat ha blivit utsedd av den ansedda tidskriften Genetic Engineering News lista över de tio av de mest lovande ledarna inom biomedicin under 40 år.

.

Jag ser många likheter mellan Sigrid och andra high-tech IT bolag som till exempel Exeger och Spotify. På Sigrid vill vi revolutionera och skaka om strukturer och bidra med så kallad “disruptive technology”. Kort sagt, vi vill förhindra sjukdom, till skillnad från att hantera sjukdom. Det är det viktiga. Min dröm är att Sigrid skall bli Sveriges svar på Novo Nordisk*, fast inom preventiv hälsa. Och jag ser fram emot att bygga Sigrid till ett globalt hälsobolag.

. Medarbetare på Sigrid

Tack, Sana för att du tog dig tid och gav mig en mycket bra intervju.

.

* Novo Nordisk A/S är ett danskt världsomspännande läkemedelsföretag med över 40 000 anställda, som specialiserat sig på produkter och tjänster framtagna för vård av diabetiker.

.


Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.