Datum: 27 augusti 2021
Sommaren 2021 går mot sitt slut och de flesta av oss torde vara tillbaka till våra jobb och datorskärmar. Börsen har fortsatt gå som tåget och tuffat vidare på den uppgång som startade efter Covidkraschen, våren 2020, vilket hittills resulterat i en uppgång om dryga 100 procent.
Trots rådande pandemi förefaller optimismen på börsen alltså att inte ens ha naggats lite i kanten. Vi får hoppas att det håller i sig, då vi inte haft någon avsaknad av strukturella kriser under uppsegling.
.
Jag tänker då främst på den hotande nedstängning av Cementas cementproduktion på Gotland, att det svenska elnätet är på väg att slå i kapacitetstaket, samt den senfärdiga hanteringen angående slutförvaring av det inhemska kärnbränslet.
I samtliga fall verkar ännu så länge placerarna på börsen inte ta detta på allvar. Och det finns väl fog för det, då idiotin förknippad med att ignorera dessa strukturproblem helt enkelt skulle sakna motstycke i modern historia, så låt oss istället fokusera lite på positiva nyheter och halvårsrapporter från några av de bolag vi har i våra portföljer:
Hexatronic kom med en kanonrapport 12/8. Företaget förväntas bli stora vinnare på utbyggnaden av 5G och Bidens nyligen annonserade investeringspaket i amerikansk infrastruktur. Vi har aktien i vår portfölj “Aktiv Aktieförvaltning Sverige” där vi sett den stiga från ca 90 kronor i årets inledning till ca 180 kronor innan rapporten. Därifrån har det nu tagit ytterligare ett kliv upp till intervallet 220 - 240 kronor.
Veoneer är ett annat intressant IT bolag, som vi har i vår portfölj “Topplistan”, förvaltad av Per Lindström. Veoneer arbetar främst med att utveckla programvara för fordonsindustrin med fokus på radarsystem för adaptiva farthållare, system för mörkerkörning (night vision), sensorer för döda vinklar, etc.
Fram till slutet av juli handlades aktien runt 173 kronor, då man meddelade att kanadensiska Magna ämnade köpa upp bolaget för $31,25 per aktie. Det fick Qualcom att vakna till liv och några dagar senare presentera ett bud om $37 per aktie. Vaknade till liv gjorde också Veoneer aktien som tog två raska kliv upp till ca 320 kronor.
Humble Group, är en liten “oputsad diamant” i vår Private Equity Portfölj , som ännu så länge väntar på att upptäckas av investerarkollektivet, trots att det varit listad sedan 2014. Humble Group har specialiserat sig på investeringar inom det så kallade FMCG segmentet (Fast Moving Consumer Goods). Här har man stark fokus på livsmedel, hälsa, hälsokost och miljö.
Under vintern och våren steg aktien från ca 8 kronor, för att under sommaren ha stannat i ett intervall runt 22,50, där den fortfarande befinner sig. I början av augusti höjde bolaget sina tillväxtmål rejält och strax efteråt annonserade man att man slutit avtal med ett världsledande flygbolag om leverans av bambutandborstar och tandkräm.
En av mina personliga favoriter, OrganoClick, har också i stort sett legat oförändrad i kurs (runt 12 kronor) de senaste månaderna. Nästa vecka publicerar vi del två i vår intervju med bolagets VD Mårten Hellberg. Del 1 av intervjun kan du läsa här.
Slutligen, vill vi ta tillfället i akt att skicka med en liten hälsning från vår sommarpraktikant, Carl Johan Ingvarsson. Den kommer här:
Hej, mitt namn är Carl Johan och jag har jobbat på Safe Return denna sommar. Som en nyutexaminerad nationalekonom från Lunds universitet har det varit en enormt lärorik upplevelse där jag har fått möjligheten att sätta teori i praktiken. Safe Return har varit väldigt välkomnande och tagit emot mig med öppna armar. Från första stund har jag haft möjligheten att vara inblandad i alla möjliga projekt rörande den löpande verksamheten. Detta har gett mig en väldigt positiv erfarenhet då jag fått lära mig alla möjliga aspekter i branschen från människor som jobbat i den länge. Bland annat har jag fått vara med och sköta den löpande handeln och sitta med på möte där jag lärt mig hur man rent praktiskt driver en investeringsstrategi. Alla kollegor har varit mig enormt tillmötesgående och har glatt delat med sig av sina tips och tricks. Det har även blivit en hel del intressanta diskussioner som har lett till insikter långt över förväntan kring hur finansbranschen som helhet fungerar.
Med vänlig hälsning,
Carl Johan
Thomas Stridsman Sjövy
Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se